Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 03.06.2011.
14:03 >> 16:08h
Beta A

Poljoprivrednici postavili nove zahteve Vladi

Poljoprivrednici koji od ponedeljka blokiraju puteve u Srbiji, dostavili su u četvrtak nove zahteve premijeru Mirku Cvetkoviću, kojima traže da im se omogući da zahteve za subvencije šalju od 10. juna i da isplata bude najkasnije mesec dana od predaje zahteva.

Da li uz nove zahteve slede novi protesti?
 

Vlada Srbije je odobrila da subvencije za repromaterijal u 2011. godinu budu 14.000 dinara po hektaru za parcele do 100 hektara i najavila da će prijem zahteva početi 15. juna, a isplata trajati osam meseci.


Poljoprivrednici su u pismu Cvetkoviću naveli da obaveze po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja moraju da izmire do momenta podnošenja zahteva za regresiranje repromaterijala.


"Uredba o subvencionisanju repromaterijala mora da bude sprovedena najkasnije do 1. oktobra, kako bi se kvalitetno obavila jesenja setva", ukazali su poljoprivrednici i predložili da novim Vladinim uredbama budu obuhvaćene sve mere definisane Nacionalnom stategijom ruralnog razvoja.


Njihov predlog je i da do 5. juna bude ukinuta uredba Vlade o zabrani izvoza pšenice, kao i odluka kojom je ukinut generalni inspektorata i sektor za ruralni razvoj.


Zahtev poljoprivrdnika koji još nisu prekinuli blokadu puteva, jeste da, kako su naveli, "učesnici protestne vožnje, kao izraza nezadovoljstva poljoprivrednika ne budu procesuirani, ni prekršajno, ni krivično".

Važi samo potpis Tadića ili Cvetkovića

Blokade puteva mogu da budu obustavljene samo ukoliko dokument o ispunjavanju zahteva poljoprivrednika potpišu predsednik Boris Tadić ili premijer Mirko Cvetković, izjavio je predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Ivković.

“Nismo videli novu uredbu o subvencijama, niti nam se iko od nadležnih u Republici ili Pokrajini obratio tim povodom i zato nastavljamo protest dok ne dobijemo garancije sa najvišeg mesta“, rekao je Ivković napominjući da su poljoprivrednici dodatno revoltirani načinom konuniciranja s njima.

"Regres će biti isplaćen do 31. januara 2012."

Ministarstvo poljoprivrede i trgovine isplatiće ove godine poljoprivrednicima regres od 14.000 dinara po hektaru za površine do 30 hektara, dok će ostatak do 100 hekatara svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima biti isplaćen do 31. januara 2012, izjavio je resorni ministar Dušan Petrović.

"Ko ima manje od 30 hektara biće mu na raspolaganju regres za onoliko hektara koliko je registrovao", kazao je Petrović, učestvujući u radu sednice skupštinskog Odbora za poljoprivredu.

Ministar je precizirao da je u budžetskoj 2011. za te namene predviđeno ukupno 8,6 milijardi.

POVEZANE VESTI

Petak 03.06.2011. 14:48
E tako... Tražite, sad treba svi da tražimo, i ovako su nam sve oduzeli i ponišavaju nas.. Za njih ima, za sve nas nema.. Sedite im na kičmu, sad su prepadnuti.. boje se za pozicije..
Petak 03.06.2011. 15:04
Sada će Tadić da ukine paralelne srpske organe na Kosmetu i od tih para plati subvencije paorima i jednim udarcem ubije dve muve.To su te nekonvencionalne metode u približavanju Evropi. Ko zna, zna.
Petak 03.06.2011. 23:04
Па наравно да је њима потребна нека гаранције! Данас се више никоме не може веровати на реч! Влада Србије је буџетом резервисала средства која су намењена пољопривредницима и они су улагали јер су мислили да се та резервисана средства не могу трошити ни на шта друго! Није њихов проблем што је премијер направио реконструкцију Владе и самим тим министарству пољопривреде доделио још ресора! Ти људи морају на крају године да послују са добитком како би обезбедили своје породице и презимели зиму!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online