Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 03.06.2011.
14:22
Z. Marjanović - Vesti A

Planini Mladićevo ime

Nije nikakva tajna da je general Ratko Mladić više puta boravio u vojnom odmaralištu na Rajcu, planini između Ljiga i Gornjeg Milanovca. Uostalom, to je 2009. godine u sudu u Hagu, u svojstvu svedoka na suđenju generalu Momčilu Perišiću potvrdio Milan Gunj, tadašnji i sadašnji upravnik vojnog odmarališta koje je zatvorenog tipa.


Kako je svojevremeno u Hagu izjavio Milan Gunj, Ratko Mladić je sa svojim obezbeđenjem u ovom objektu boravio u više navrata odakle je odlazio i u slično vojno odmaralište u Stragarima kod Topole. Pokušaj reportera "Vesti" da od upravnika vojnog odmarališta sazna više detalja o boravku Ratka Mladića u ovom odmaralištu ostao je, bez rezultata.

Fotka u "Hagu"


Pre više od decenije, u selu Beršići koje se nalazi na putu Rajac - Gornji Milanovac, nekoliko kilometara udaljenoj od vojnog omarališta na Rajcu, radila je kafana Hag u kojoj je jednom prilikom, kako se tada pričalo, osoblje kafane ispod čaršava na kafanskom stolu pronašlo fotografiju generala Mladića na kojoj je pisalo da je u kafani bio Ratko Mladić. U međuvremenu kafana je prestala da radi, Ratko Mladić je pre nekoliko dana isporučen sudu u Hagu, ali je u ovom kraju ostala priča o poruci za koju se veruje da ju je napisao lično general.


Stranci


Meštani sa planine Rajac su uglavnom, i to opravdano, nepoverljivi prema strancima koji se raspituju o boravku genrala Mladića na ovoj planini. Među njima i onih koji bi da pričaju, ali da im ime nipošto ne bude objavljeno jer u toku su poljoprivredni radovi te oni, kako kažu, "nemaju vremena za davanje izjava nadležnim državnim organima".

- Na tu temu nemamo šta da pričamo - bio je kratak i kategoričan Milan Gunj.
Rako Nešković, vlasnik jedne od tri kafane na Rajcu namenjene uglavnom izletnicima iz Beograda, tvrdi da generala Mladića na planini nije video.


- Svi pričaju da je Ratko Mladić boravio na Rajcu, ali ga niko nije video. Istina, i da mi je u kafanu ušao onakav kakvog sam ga nakon hapšenja video, niko ga ne bi ni prepoznao, pa je mogao do mile volje da šeta planinom i da ga nikada ne nađu. Što se mene tiče, hapšenje generala Mladića je bio zadnji adut vlasti, ali takva politika ne vodi ničemu. Meni njihova Evropa, njihovi avioni, kamioni... ne trebaju na ovaj način. Stalno sam sa narodom i vidim da su svi pogođeni hapšenjem generala Mladića - kaže za "Vesti" Nešković.


- Povremeno sam obavljao neke popravke u vojnom odmaralištu i uvek sam znao kada će stići general Mladić jer su u objektu vršene posebne pripreme i atmosfera je bila nekako naelektrisana. Iskreno, ja ga nikada nisam video, ali po brojnom obezbeđenju, vojnim licima sa dugim cevima i sa crvenim beretkama na glavi, uvek sam znao kada je tu general. Uostalom, general Mladić se sprijateljio sa mojim bliskim rođakom, sada pokojnim, sa kojim je provodio sate u razgovorima o svemu i svačemu, a najviše o pčelama, a ovde, u jednom obližnjem selu pronašao je i prepoznao svog vojnika, ili ispisnika sa vojne škole, sa kojim je često razgovarao - ističe meštanin koji tvrdi da su svi na Rajcu znali da general Mladić povremeno dolazi na planinu u pratnji svog obezbeđenja koje je bilo brojno.

Poseta reportera "Vesti" Rajcu nije bila nezapažena među meštanima. Pred sam polazak sa planine prišao je čovek koji je želeo da mu ime ne pominjemo sa željom da se napiše i sledeće:

- To što vlast radi ništa ne valja, i to će reći onda kada bude trebalo, ali što se tiče nas sa planine, mi smo ponosni na to što je general Mladić boravio ovde i nije bitno da li ga je neko video ili nije. Koliko smo ponosni na to govori i činjenica da je narod planini već dodao ime generala Mladića. Znamo da to nikada ne može da se ozvaniči, ali kada narod nešto smisli i naumi onda je tako i nikako drugačije - kaže meštanin. 

POVEZANE VESTI

Petak 03.06.2011. 14:42
od blata cemo ga praviti. jedan je srpski general, heroj ratko mladic.
Petak 03.06.2011. 18:09
Treba prvo da spomenik podignemo Borisu Tadicu da ima na sta da pljujemo jer nije kulturno pljuvati po ulici.A Djeneralu bistu u centru Banja Luke da se divimo i ponosimo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online