Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 02.06.2011.
11:04
Beta A

Od Pančeva do Beograda preko Kovina i Smedereva

Svi glavni prilazni putevi ka Pančevu, iz pravca Beograda, Kovina i Kovačice su i danas blokirani, sa oko 900 do 1.000 traktora, potvrdili su predstavnici lokalne saobraćajne policije. Poljoprivrednici kažu da će nastaviti sa blokadom u Pančevu u okolini zato što ne priznaju ono što je predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš sa svojim "satelitima" potpisao u ministarstvu.

Pančevci ne odustaju od blokade

Samo do raskrsnice na pružnom prelazu za Rafineriju nafte trenutno na putu, iz pravca Beograda, ima oko 200 traktora, dok se na starom putu, u blizini hotela "Tamiš", na drumu nalazi 700 do 800 traktora.

Policija je na pančevačkoj obilaznici obezbedila prohodnost puta koji vodi iz Pančeva prema Rafineriji nafte, Petrohemiji, selima Starčevu, Omoljici, Ivanovu, Banatskom Brestovcu i dalje prema Kovinu i Smederevu.

"Naši predstavnici na pregovorima su nas prodali i mi ih više ne priznajemo. Zato

Milionski gubici

 

Unija poslodavaca Srbije apelovala je da se što pre postigne kompromis između zemljoradnika i države jer privatne kompanije dnevno trpe gubitke od više stotina miliona dinara, otkako su poljoprivrednici počeli proteste i blokadu vitalnih saobraćajnica u Vojvodini.

ostajemo pri svojim zahtevima i u protestu", rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednika "Pančevac" Miodrag Radanov.

On je naveo da nije video dokument koji su kasno sinoć potpisali resorni ministar

Dušan Petrović i predstavnici poljoprivrednika jer mu nije bilo dozvoljeno da prisustvuje pregovorima, kao i to da se ne slaže sa prekidom protesta.

"Potpisali su da se sklonimo s ulica navodno zbog bezbednosnih razloga, mi to ne prihvatamo", naglasio je Radanov.

Zemljoradnici koji učestvuju u blokadi prilaznih saobraćajnica u Pančevu od početka ove sedmice tvrde da će se nove grupe seljaka iz Alibunara, Vladimirovca, Bavaništa, Dolova, Banatskog Novog Sela i još nekih južnobanatskih naselja uskoro pridružiti protestu.

Učesnici protesta i policija navode da su na obilaznom putu kojim se iz Beograda ide prema Pančevu, poslednji put u sredu oko 23 časa propuštali putnička i teretna vozila. Prošuštaju se samo vozila hitne pomoći i automobili u kojima su deca.

Poljoprivrednici ljuti na medije 

Većina poljoprivrednika - učesnika protesta - odbija da daje izjave za medije, uz obrazloženje da su nezadovoljni kako mediji prate njihove proteste i zato što ih predstavljaju "negativno."

Incident sa novinarima

 

Grupa poljoprivrednika zapretila je reporterima Televizije Pančevo, da će im polomiti kamere, u trenutku kada su hteli da uzmu izjave od ratara, javlja reporter Radio Pančeva.
Ovo je samo jedan od manjih incidenata koji su se dogodili četvrtog dana blokade puteva, podseća novinar, dodajući da je već vidna napeta atmosfera među seljacima koji su noćas odbili da prekinu protest, posle neuspelih pregovora u Vladi Srbije.

Zemljoradnik Goran Tomić iz Omoljice je, međutim, izjavio da se protestu poljoprivrednika pridužio od utorka i da će blokada puteva trajati "do kraja", i sve do "konačnog ispunjenja zahteva."

Tomić je rekao da on i drugi učesnici protesta traže da država obezbedi seljacima subvencije po hektaru od 14.000 dinara i da se gornji prag tih davanja podigne na 100 hektara, a ne 30 kako je predložilo Ministarstvo poljoprivrede.

Ovaj zemljoradnik kaže da je država ranije "dala obećanje zemljoradnicima i da su oni svi podneli setvene planove i zaključili ugovore o zakupu zemljišta, što je koštalo pa će biti u veoma teškoj situaciji ukoliko ne budu prihvaćeni njihovi zahtevi, odnosno država zaista odustane da subvecioniše posede do 100 hektara."

Miroslav Grubanov iz Udruženja poljoprivrednika iz Crepaje čiji se traktor nalazi kod mosta preko Tamiša u Pančevu koji je blokiran od ponedeljka, rekao je da su zemljoradnici iz tog mesta krenuli u protestnu vožnju ka Beogradu, ali da ih je u blizini mosta zadržala policija.

"Tražimo samo da vlada ispoštuje svoju uredbu od prošle godine. Ne mogu na pola proizvodnog ciklusa da menaju uslove, jer smo uložili u proizvodnju očekujući iste uslove kao u 2010", istakao je on.
 

Vanredni vozovi zbog blokade

“Železnice Srbije“ uvele su četiri vanredna polaska "Beovoza" na relaciji Pančevački most - Pančevo Vojlovica zbog blokade puteva vojvođanskih poljoprivrednika.
Iz stanice Pančevački most za Pančevo Vojlovicu vanredni polasci gradske železnice "Beovoz" biće u 6.05 časova i u 15.10 časova.
Vanredni polasci iz stanice Pančevo Vojlovica za Pančevački Most planirani su u 7.07 i u 16.20 minuta časova, navedeno je u saopštenju srpskih železnica.

  

Hoćemo sastanak sa Tadićem

Predstavnici poljoprivrednika koji protestuju na putevima širom Vojvodine, nezadovoljni ishodom pregovora sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem, zatražili su danas da o rešavanju problema u agraru razgovaraju sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Ratari, čiji se traktori već četvrti dan nalaze ispred zgrade Vlade Vojvodine, zatražili su novi susret sa pokrajinskim premijerom Bojanom Pajtićem kako bi im on omogućio susret sa predsednikom Tadićem, rekao je novinarima predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Ivković.

"Tražili smo da nam se omogući razgovor sa predsednikom Tadićem, koji je na Poljoprivrednom sajmu obećao da će država pomoći poljoprivrednike i uložiti u poljoprivredu jer, kako je rekao, ona je nosilac razvoja države“, istakao je Ivković i dodao da ubrzo posle toga „vidimo da države ne želi da pomogne agraru“.

U Pajtićevom kabinetu im je, kako su napomenuli poljoprivrednici, rečeno da je predsednik na službenom putu i da bi sa njihovim predstavnicima eventualno mogao da razgovara krajem dana.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.06.2011. 11:30
Ovima će biti kao na mitingu radikala protiv hapšenja generala Mladića. Organizatori se lepo povukli, a ko je ostao dobio je batine i bio uhapšen.
Četvrtak 02.06.2011. 13:01
Evo žetva će uskoro. Neka država skine zabranu izvoza žita, neka paori dignu na tavan koliko njima treba kao za vreme ratova a ostalo neka izvezu, cena će biti dobra. Onda žuta država neka uveze žita koliko treba državi i mirna Bačka bez protesta. Doduše kojeg su porekla mogu šareni da uvedu prinudni otkup i čupanje brkova kao od 1945.
Četvrtak 02.06.2011. 14:03
samo hrabro do pobjede.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online