Petak 28. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 02.06.2011.
00:35
Beta A

Hapšenje Mladića rođenje nove Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić je u intervjuu za "Frans pres" rekao da je posle telefonskog poziva, kojim je obavešten da je Ratko Mladić uhapšen, pomislio da je "konačno došao dan D".

Boris Tadić

"Istovremeno sam osetio da se radi o novoj Srbiji... Ovo je nova Srbija koja ispunjava svoje moralne obaveze, što je po mom mišljenju najvažnije", rekao je Tadić i dodao da je to bitna razlika u odnosu na skoriju istoriju Srbije i ostalih balkanskih naroda.

On je dodao i da je "znao da je počela operacija slična mnogobrojnim akcijama preduzetim u poslednje dve i po godine".

Tadić je rekao da će biti sprovedena istraga o tome ko je Mladiću pomagao u skrivanju. "Mi svakoga dana, svakog minuta dobijamo informacije o Mladićevom skrivanju", rekao je on i dodao da je istraga u toku.

Predsednik Srbije je odlučno odbacio tvrdnje da su srpske vlasti znale gde je Mladić bio i takve navode nazvao "glupostima". "Nema govora o tome da smo znali gde je bio Mladić. Plaćali smo veoma visoku cenu svakog dana dok je trajala potraga", rekao je Tadić.

On je naglasio da je Srbija skupo platila na moralnom i ekonomskom planu, ali i položajem koji ima u međunarodnim institucijama, ali da je tome, hapšenjem Mladića, došao kraj.

Prema Tadićevim rečima, prioriteti Srbije sada su reforma pravosuđa, primena zakona, ali i borba protiv organiziovanog kriminala. On je takođe podvukao da je Srbija sada, posle Mladićevog hapšenja, koncentrisana da reši slučaj poslednjeg haškog begunca Gorana Hadžića.


Predsednik Srbije je u intervjuu rekao i da se nada da će Evropska unija do kraja godine dati zeleno svetlo za početak pregovora Srbije za ulazak u Uniju. "Nadam se da ćemo početkom 2012. godine dobiti datum za početak pregovora za ulazak", rekao je Tadić.

Srbija želi isti tretman kao i Hrvatska, koja je 2004. godine dobila status kandidata za ulazak u EU i određen je datum početka pregovora za 2005, uprkos tome što tada haški optuženik i bivši hrtvatski general Ante Gotovina još nije bio uhapšen, rekao je Tadić.

Prema rečima Tadića, hapšenjem Ratka Mladića, sprovođenjem reformi u oblasti pravosuđa i borbom protiv korupcije Srbija ispunjava sve obaveze u odnosu na EU.

Na predlog Evropske komisije, šefovi država zemalja EU trebalo bi da se u decembru izjasne o tome da li Srbija treba da dobije status kandidata za ulazak u EU i početak pregovora o članstvu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.06.2011. 00:54
da. to je on. on je zavio srbiju u crno. ako ne poslusa navijace, onda nema druge. ili on ili mi. sto pre to bolje. revolucija nema altrnativu.
Četvrtak 02.06.2011. 00:48
izdao si srpskog heroja gen ratka mladica,koji branio i spasao narod od ustaske i balijske kame....cemu se nadas.i bice nove srbije,ali bez tebe na njenom celu.na sledecim izborima,narod ce ti dati sut-kartu
Četvrtak 02.06.2011. 06:46
Zamolio bih redakciju Vesti da ubuduce kada moraju da objave neku vjest sa Bo To-m da neprikazuju sliku jer mi se povraca kada ugledam ova ust...a g..na!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online