Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 30.05.2011.
18:12 >> 18:48h
Vestionline A

Mladić po prvi put video unuke

Haškog optuženika Ratka Mladića danas su, pored supruge i sina, posetili snaja i unuci u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu.

Ovo je prvi put da se Mladić susreće sa decom, dečakom i devojčicom, svog sina Darka, pošto je godinama bio u bekstvu. Darko i Bosiljka Mladić četvrti dan za redom obilaze oca i supruga u pritvorskoj jedinici po odobrenju istražnog sudije Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Traži da ne bude izručen Hagu: Ratko Mladić

U posetu Mladiću otišao je i njegov advokat Miloš Šaljić. Šaljić rekao je danas da će biti jedan od pravnih zastupnika Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, dok se o ostalim advokatima koji bi činili njegov pravni tim za odbranu još pregovara.

"Ja ću zajedno s Mladićem ići u Hag. O drugim advokatima se još razgovara, ali je sigurno da će to biti advokati koji su već branili druge optužene u Haškom tribunalu", rekao je Šaljić novinarima ispred Specijalnog suda nakon jednočasovne posete Mladiću u pritvorskoj jedinici tog suda.

On nije hteo da govori o konkretnim imenima ljudi koji bi zastupali Mladićevu odbranu u Hagu. Advokat je istakao da je poslao žalbu na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Mladića Haškom tribunalu.

Šaljić je agenciji Beta rekao da je u žalbi naveo da se Mladiću ne može suditi zbog bolesti, kao i da iz tog razloga ne trebalo ni da bude izručen Haškom tribunalu.

"Bolesnom čoveku se ne može suditi", rekao je on i ponovio da je Mladićevo zdravstveno stanje veoma loše. Šaljić je naveo i da je žalbu poslao "preporučeno" i da očekuje da je sud sutra razmatra.

Šaljić je, takođe, podneo istražnom sudiji zahtev za overu pumonoćja za podizanje zaostalih i budućih Mladićevih penzija. Ukoliko istražni sudija to odobri, sudija Prvog osnovnog suda će doći kod Ratka Mladića u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda kako bi mu overio punomoćje za podizanje penzije koje će biti naslovljeno na njegovog sina Darka, izjavio je Mladićev branilac.


Prilikom overe punomoćja, prema zakonu, neophodno je lično prisustvo davaoca ovlašćenja za podizanje penzije. Šaljić je precizirao da zaostale penzije leže na računu Fonda za sociljalno osuguranje vojnih osiguranika.


Porodici bi, prema njihovoj računici, trebalo da bude isplaćeno 4,7 miliona dinara zaostale penzije, a potom i 90.000 dinara mesečno. Meru o odmrzavanju Mladićeve penzije treba da donese istražni sudija Odeljenja za ratne zločine, čime će se steći pretpostavke za njenu isplatu.

Mladić tražen kao svedok

Istražnom sudiji Odeljenja za ratne zločine stigla su tri zahteva kojim se traži njeogovo odobrenje da saslušaju haškog optuženika Ratka Mladića kao svedoka dok čeka na izručenje u Hag u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu, rečeno je danas Tanjugu u tom sudu.

Prvo osnovno tužilastvo u Beogradu tražilo je da se Mladić sasluša kao svedok u postupku koji se vodi protiv njegove žene Bosiljke Mladić zbog nezakonitog držanja oružja, pošto je na suđenju tvrdila da oružje pripada njemu i da joj je suprug njoj i deci pre odlaska u ilegalu zabranio da prilaze oramaru u kom je stajalo oružje.

Oružje je pronađeno 4. decembra 2008. godine u ormanu tokom trećeg pretresa njihove kuće na Banovom Brdu u Beogradu. Policija i službe bezbednosti pronašle su tada jednu lovačku pušku, automat "hekler i koh" i četiri pištolja "zastava" sa više desetina metaka.

Pravni zastupnici porodica dvojice ubijenih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, iz advokatske kancelarije "Batić" predali su istražnom sudiji zahtev za saslušanje Ratka Mladića na okolnosti njihovog ubistva u kasarni na Topčireru 2004. godine.

Istragu za ubistvo gardista vodi Viši sud u Beogradu, a advokati, kako kažu, žele da im Mladića pomogne u otkrivanju istine o tome kako su gardisti stradali u najbezbednijem vojnom objektu na balkanu.

I Tužilaštvo za ratne zločine tražilo je da se Mladić sasluša kao svedok u istragama koje vodi povodom zločina nad Srbima tokom rata u BIH.

Međutim, saslušanje koje je bilo zakazano za danas odloženo je jer se Mladić nije osećao dobro.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.05.2011. 21:18
Posjetila bi te rado i cijela Republika Srpska, generale!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online