Nedelja 26. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.12.2009.
12:35
Tanjug A

Srbija: Usvojen set zakona o pravosuđu

Skupština Srbije usvojila je petak set od šest pravosudnih zakona, koji će zaokružiti proces reforme pravosuđa u Srbiji, jer se, kako je naveo predlagač, njima postavlja jasan normativni okvir za rad efikasnog i nepristrasnog pravosudnog sistema.

Zakonom o Pravosudnoj akademiji, čija će primena početi od 1. januara 2010. godine, propisano je da od oktobra 2012. godine svi kandidati za sudije i tužioce koji budu konkurisali za mesto u osnovnim sudovima i tužilaštvima moraju završiti i dve godine te akademije. Za upis će se polagati prijemni ispit, koji obuhvata praktični i teorijski deo, kao i test ličnosti.
 

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o uređenju sudova se dopunjuju određene odredbe, a nadležnost višeg suda proširuje se i na sporove zbog povrede zabrane govora mržnje, zaštite prava na privatni život, odnosno prava na lični zapis i propuštanje objavljivanja informacije.

Dopunama Zakona o sudijama i Zakona o javnom tužilaštvu predviđen je izuzetak od zabrane da sudije i tužioci vrše javnu vlast, pa će tako oni ubuduće moći da učestvuju u donošenju odluka na Pravosudnoj akademiji.

Izmenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine se po prvi put omogućava snimanje glavnog pretresa radi javnog prikazivanja, a snimanje suđenja za ratne zločine, uz prethodno pribavljanje mišljenja stranaka, odobrava predsednik suda.

Snimanje suđenja radiće mediji

 

Snimanje suđenja obavljaju sredstva javnog informisanja, a ukoliko je odobreno snimanje glavnog pretresa, sudsko veće može, iz opravdanih razloga, da odluči da se pojedini delovi pretrese ne snimaju.



Izmenama zakona tužilac za ratne zločine može sudu predložiti da se kao svedok saradnik ispita pripadnik oružane formacije, državnog organa ili političke organizacije, protiv koga se vodi krivični pustupak, a koji je u potpunosti priznao izvršenje zločina.

Svedok saradnik u postupcima ratnih zločina ne može biti pripadnik oružane formacije, državnog organa ili političke organizacije za koga postoji osnovana sumnja da je naredio, planirao ili podstrekavao na zločin.

Izmenama zakona u Višem sudu i Apelacionom sudu, koji su oba u Beogradu, obrazuje se Odeljenje za ratne zločine, a sudije ovih odeljenja raspoređuju predsednici Višeg suda i Apelacionog suda na šest godina, uz njihovu pismenu saglasnost.

Izuzetno od odredba Zakona o sudijama, Visoki savet sudstva može uputiti sudiju iz drugog suda na rad u Odeljenje Apelacionog suda, takođe, na šest godina, uz njegovu pismenu saglasnost.

Zakonom o izmenama Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala nadležnost tih tela proširena je i na krivična dela protiv privrede i krivična dela organizovanog kriminala, čime se omogućava efikasnije i brže otkrivanje i procesuiranje počinilaca tih dela.

Nadležnost tih organa proširena je na krivična dela protiv sloboda i prava čoveka i građanina, polne slobode, javnog reda i mira i ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online