Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 24.05.2011.
04:38
Vestionline A

Vekarić: Uskoro sporazum sa BiH

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da će sporazum o saradanji tužilaštava Srbije i Bosne i Hercegovine, koji BiH već duže odbija da potpiše, verovatno biti potpisan u julu u Hagu, i da u njemu neće biti ništa što je protivno našim zakonima.

"Stav BiH je da počiniocima bude suđeno tamo gde je zločin počinjen. Međutim, Srbija ima zakon o toj nadležnosti, tako da će u skladu s tim biti i stav Tužilaštva za ratne zločine Srbije. Ništa što je protivno našim zakonima mi ne možemo da

Vekarić najavio sporazum sa BiH

prihvatimo i nismo prihvatili", rekao Vekarić za sutrašnji "Glas Srpske".

Vekarić je rekao da je usaglašen prednacrt, uz posredovanje i međunarodnih faktora, pre svega SAD i Evropske komisije.

"Našli smo neko rešenje koje je zadovoljavajuće za sve. To će biti dogovor sličan onom kakav je Srbija već potpisala sa Hrvatskom i Crnom Gorom", rekao je on i dodao da sporazum mogao biti potpisan početkom jula u Hagu.

Prema njegovim rečima, u potpisivanju sporazuma učestvovaće i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, kao i svi tužioci koji će se tačno dogovoriti o datumu.

"Želimo i da stavimo akcenat na tužilačke stvari, a ne na politička pitanja koja su se u javnosti pojavila u vezi sa nekim predmetima u kojima se istraga vodi u obe države", rekao je Vekarić.

On je kazao da je pronađen model koji nije protivan ni jednom ni drugom zakonodavstvu i koji se zasniva na principu dobrovoljnosti.

"Dakle, ako neko želi da ustupi dokaze jednoj strani, a druga strana želi da prihvati i da vodi taj predmet do kraja, onda se to realizuje. Ukoliko postoje suprotnosti u tom principu dobrovoljnosti, odnosno željama, onda od toga nema ništa", rekao je Vekarić.

Saradnja Srbije i BiH, kada je reč o procesuiranju ratnih zločina, do sada se nije dobro odvijala i uglavnom je bila propraćena brojnim kontroverzama. Beograd i Sarajevo suprostavljali su se npr. u slučajevima Ejupa Ganića i Jovana Divjaka ili Ilije Jurišića, koji su se najčešće završavali utiskom da je Srbija ta strana koja popušta.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.05.2011. 06:44
"koji su se najčešće završavali utiskom da je Srbija ta strana koja popusta"..... Srbija ne da popushta nego pRopushta....vodu....tone ovaj brod, narod se davi, a kapetani imaju vec spremne chamce za spashavanje krcate potrpshtinama i novcem....
Utorak 24.05.2011. 22:50
Шта је овај Бруно по националности?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online