Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 23.05.2011.
14:46
Beta A

“Beograd neka razmotri i podelu Srbije“

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je da bi Srbija u slučaju podele Kosmeta morala da bude spremna da će opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa tražiti da se priključe Kosovu i Metohiji.

"Državni vrh Srbije se poziva na pragmatičnost kada predlaže podelu Kosova, ali ako žele da budu 100 odsto pragmatični moraju da razmišljaju i o podeli Srbije jer će zahtev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe u tom slučaju automatski biti priključenje Kosovu", kazao je Mustafa agenciji Beta.

Predsednik opštine Preševo bi rado svoje mesto video kao deo Kosmeta

Mustafa, koji je i lider Demokratske partije Albanaca, rekao je da je zahtev za pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosmetu, ukoliko dođe do njegove podele, ozvaničen još januara 2006. godine, na platformi koju su usvojili svi albanski odbornici iz te tri opštine na prvoj zajedničkoj sednici. Razmena teriotorija bila je i tema nedavnog sastanka albanskih partija sa juga Srbije i Kosmeta.

On je naveo da mu za sada nije poznat stav Prištine u vezi sa razmenom teritorija i dodao da to ne znači da se u daljim pregovorima između Beograda i Prištine ne može doći do tačke da se podelom teritorije zauvek reše problemi između Albanaca i Srba.

"Ako bude došlo do pregovora o podeli Kosova, Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe će sigurno zahtevati da budu uključeni u pregovore jer treba da se nađe formula da svi budu zadovoljni", rekao je Mustafa.

“Oružani sukobi ne dolaze u obzir“

 

Prema njegovim rečima, otvaranje teme pripajanja Preševa i Bujanovca Kosmetu ne izaziva bezbednosnu nestabilnost u regionu jer, kako je naveo, "ponavljanje oružanih sukoba ne dolazi u obzir".

"Oružani sukobi koji su se desili u bliskoj prošlosti ostavili su traga na svim ljudima, svi su svesni tih užasa i niko ne želi da se ponove. Jedina opcija su pregovori i ništa drugo. U obzir dolazi samo mirno rešenje pa ma koliko dijalog trajao, mada je bolje da do rešenja dođe što pre", izjavio je Mustafa.

On je dodao da zahtev za priključenje te tri opštine Kosovu i Metohiji ne podrazumeva automatski i priključenje delova tih opština u kojima žive Srbi i da bi se o tome razgovaralo kada ta tema dođe na red jer, prema njegovim rečima, "treba poštovati volju većinskog stanovništva i naći rešenje koje je dobro za sve".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.05.2011. 15:22
Ako se to realizuje, onda stižemo do polazne tačke plana Ota fon Habzburga da će na Balkanu biti mir samo kada Srbija bude od Vranja do Dunava. Od onakve ponude teritorije od Rumunije do Jadrana po Londonskom Ugovoru iz 195 godine, mudre srbske vođe svedoše opet Srbiju na Beogradski pašaluk. Eto tako smo za 100 godina od 1912 do 2012 napravili pun krug i došli na početak.
Ponedeljak 23.05.2011. 21:45
siptare isterati u albaniju i Srbija ce da procveta!!!
Ponedeljak 23.05.2011. 23:07
Pa, da izglasamo zakon, kao Francuzi i Nemci ili Šveđani zabranu burki u Srbiji, zabranu zidanja džamija, vraćanje šiptara u svoju maticu Albaniju, sa celog Kosova, kao što Francuzi vraćaju Rome. Etničko čišćenje mora da bude drage naše šipe, jer evo, kako vidimo, decenijama nema BOLJEG rešenja! Izgleda da će morati ovako. Svakako će taj novi zakon biti od pomoći i Raškoj oblasti da da'ne dušom od jutarnjih zavijanja. Pa budimo kao Evropljani. Dakle, zabrana islama u Srbiji! Dosta ste glabali ruku koja vas, čak i tako oglabana i dalje hrani. Ne zaboravite kosovska zemlja pripada nama, po starim tapijama manastirskim, a vi jedete plod te zemlje zar ne šipci?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online