Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 21.05.2011.
09:38
Beta A

“Pomažemo Srbinu Vinetuu, koji čeka smrtnu kaznu u SAD“

Srbija pruža i pružaće pomoć Avramu Niki zvanom Vinetu, koji u zatvoru u pustinji Nevada već 16 godina čeka na izvršenje smrtne presude, zbog optužbe za ubistvo, izjavio je generalni konzul Srbije u Čikagu Desko Nikitović.

Avram Nika, zvani Vinetu, već 16 godina čeka na izvršenje smrtne kazne
 

Nikitović je u razgovoru sa novinarima i urednicima medija iz Srbije u Čikagu rekao da konzulat pomaže federalnom braniocu da se izbori za novo suđenje Niki, koji je državljanin Srbije. Objasnio je da bi u tom slučaju moglo da se desi da smrtna presuda bude ukinuta i da Avram Nika dobije pravo da eventualni ostatak robije odsluži u Srbiji.


Ocenio je da Nika ima dobre šanse da smrtna presuda bude revidirana, jer vlasti u SAD nisu poštovale Bečku konvenciju i nisu kontaktirale matičnu ambasadu optuženog u vreme podizanja optužnice i suđenja Niki.
 

Rodom iz Vladimirovaca

Avram Nika zvani Vinetu rođen je u Vladimirovcima kod Pančeva, odakle je početkom devedesetih godina otišao u SAD, gde se oženio i dobio zelenu kartu, odnosno dozvolu boravka u SAD.

Konzul je kazao da u slučaju Avrama Nike verovatno može da se dokaže da je ubistvo izvršio iz nužne odbrane, jer je i sam osuđeni ispričao da je ubio čoveka koji je pokušao da ga opljačka.


Nikitović je objasnio da je Nika uhapšen 1994. godine, pod optužbom za ubistvo i da ga je na suđenju zastupao branilac po službenoj dužnosti, a Avram Nika nije imao kome da se obrati, jer je u to vreme Srbija bila pod sankcijama Ujedinjenh Nacija i nije postojao konzulat u Čikagu.


Desko Nikitović je obećao da će konzulat nastaviti da pomaže Niki, kao i svakom drugom državljaninu Srbije koji se nađe u nevolji na teritoriji SAD. Prema njegovim rečima, ovaj slučaj ima još i dodatnu težinu jer je Avram Nika pripadnik manjinske nacionalne zajednice.

POVEZANE VESTI

Subota 21.05.2011. 11:43
lijepo bi bilo kad bi ta srbija pomagala svim srbima a ne samo selektivno.
Subota 21.05.2011. 14:21
A jeli se ovdje radi o istoj onoj drzavi, SAD, koja u citavom svijetu uvodi "demokratiju", dok u svojoj drzavi jos nije ukinula smrtnu kaznu, koju masa drzava danas vise nema?! SAD sebi uzima za pravo da ljude lisi zivota, na svom tlu, ili na tlu neke druge drzave... za njih to ne predstavlja ni najmanji problem! Pa o kojoj demokratiji se uopste prica vec dugi niz godina??? Sta znaci ta jebena rijec "demokratija" uopste??? Smrtne kazne su ukinute, a citav svijet ipak treba da strepi pred Amerikancima!!! ZASTO i DOKLE???
Subota 21.05.2011. 18:03
hahaha.. vidite naslov: “Pomažemo Srbinu Vinetuu, koji čeka smrtnu kaznu u SAD“ Zadnja recenica: ''Prema njegovim rečima, ovaj slučaj ima još i dodatnu težinu jer je Avram Nika pripadnik manjinske nacionalne zajednice. '' ---------------------------- Srbin je pripadnik manjinske zajednice u Srbiji... hahahahaha
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online