Subota 21.05.2011.
09:38
Beta

“Pomažemo Srbinu Vinetuu, koji čeka smrtnu kaznu u SAD“

Avram Nika, zvani Vinetu, već 16 godina čeka na izvršenje smrtne kazne
 

Nikitović je u razgovoru sa novinarima i urednicima medija iz Srbije u Čikagu rekao da konzulat pomaže federalnom braniocu da se izbori za novo suđenje Niki, koji je državljanin Srbije. Objasnio je da bi u tom slučaju moglo da se desi da smrtna presuda bude ukinuta i da Avram Nika dobije pravo da eventualni ostatak robije odsluži u Srbiji.


Ocenio je da Nika ima dobre šanse da smrtna presuda bude revidirana, jer vlasti u SAD nisu poštovale Bečku konvenciju i nisu kontaktirale matičnu ambasadu optuženog u vreme podizanja optužnice i suđenja Niki.
 

Rodom iz Vladimirovaca

Avram Nika zvani Vinetu rođen je u Vladimirovcima kod Pančeva, odakle je početkom devedesetih godina otišao u SAD, gde se oženio i dobio zelenu kartu, odnosno dozvolu boravka u SAD.

Konzul je kazao da u slučaju Avrama Nike verovatno može da se dokaže da je ubistvo izvršio iz nužne odbrane, jer je i sam osuđeni ispričao da je ubio čoveka koji je pokušao da ga opljačka.


Nikitović je objasnio da je Nika uhapšen 1994. godine, pod optužbom za ubistvo i da ga je na suđenju zastupao branilac po službenoj dužnosti, a Avram Nika nije imao kome da se obrati, jer je u to vreme Srbija bila pod sankcijama Ujedinjenh Nacija i nije postojao konzulat u Čikagu.


Desko Nikitović je obećao da će konzulat nastaviti da pomaže Niki, kao i svakom drugom državljaninu Srbije koji se nađe u nevolji na teritoriji SAD. Prema njegovim rečima, ovaj slučaj ima još i dodatnu težinu jer je Avram Nika pripadnik manjinske nacionalne zajednice.

2024 © - Vesti online