Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 20.05.2011.
18:18
N. S. Preradović - Vesti A

Srba ojadio Srbiju za milione evra

Veće Međunarodnog arbitražnog suda u Parizu donelo je odluku da se kompaniji Uninjorld Holdings Limited (UHL) vlasnika Srbe Ilića, američkog biznismena srpskog porekla, vrate sve akcije niškog Srbija turista i da mu se isplati odšteta od tri miliona evra i milion dolara sa kamatom.

Srba Ilić
 

Ako se tome doda da je u aprilu 2007. godine isti sud doneo presudu da u slučaju Putnik , kako kažu u Agenciji za privatizaciju, država Iliću isplati 7,4 miliona dolara, jasno je koliko je država loše poslovala.


U slučaju Putnik firma Slobe Ilića pokrenula je postupak pred međunarodnom arbitražom i tražila povraćaj novca koji je on dao za Putnik. Agencija je taj spor izgubila, a Vladi nije ništa drugo preostalo nego da uplati ukupno 7,4 miliona dolara, kolika je bila cena bankarske garancije. Međutim račun na kom je novac sada je blokiran.


- Agencija je pokrenula postupak pred domaćim sudovima za poništaj međunarodne arbitraže po kome Srbija treba da isplati 7,4 miliona dolara za Putnik - kaže za "Vesti" Dušan Belanović iz Agencije za privatizaciju.
 

Državi samo 860.000 dolara

- Firma Srbe Ilića je tužila Agenciju za privatizaciju i tražila povraćaj novca za Putnik i taj spor su i dobili, ali i mi smo tužili Srbu Ilića. Međunarodna arbitraža je presudila da je firma Slobe Ilića dužna Agenciji da plati 860.000 evra ugovorenih kazni u slučaju Putnik. To je dobar signal i priznanje da je privatizacija poništena u skladu sa zakonom - kaže Dušan Belanović.

On tvrdi da odluka arbitraže nije konačna ni obavezujuća. I u slučaju Srbija turista, Agencija će pokušati da obori odluku pred domaćim sudom.


- Odluka o visini odštete je paušalna i naši advokati će učiniti sve da je obore - kaže Belanović.


U slučaju Srbija turista Ilić je, prema presudi, obavezan da uloži još 3,36 miliona dolara u Srbija turist kako bi ispunio sve obaveze predviđene ugovorom.


On je 2003. godine za 1,1 milion dolara kupio niški Srbija turist u čijem vlasništvu se nalazilo osam hotela i motela, uz investicioni program od devet miliona dolara za period od tri godine.


Agencija za privatizaciju raskinula je u junu 2006. kupoprodajni ugovor uz obrazloženje da Ilić nije ispunio preuzete ugovorne obaveze ni posle naknadno ostavljenog roka.


Ilić je u septembru 2008, dok je spor pred međunarodnom arbitražom još trajao, predložio ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću poravnanje. On je tada u pismu naveo da će se odreći svih zahteva za pretrpljenu štetu i nastaviti rekonstrukciju pet hotela, ali Dinkić je to odbio.

POVEZANE VESTI

Petak 20.05.2011. 18:34
Sramota ih da iznose cene u evrima pa se gađaju dolarima. Pa 2003 1,1 milion dolara je bilo za 20% manje u evrima alo bre.Znači on je 8 hotela i motel kupio đuture za oko 800.000 evra u "transparentnoj" privatizaciji uz obećanje da će da uloži pare za tri godine čim zaradi dovoljno. Ovde čim nekog izvedu na sud odmah drhte hoće li morati da idu i po Dinkića i ekipu "niko kao ja".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online