Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.05.2011.
09:45 >> 17:58h
Vestionline A

Barozo: Ključ evrointegracija u Srbiji

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo poručio je u Beogradu da Srbija pripada evrpskoj porodici naroda i da je ključ evrointegracija u rukama Srbije.

Žoze Manuel Barozo i Štefan File

Barozo i premijer Srbije Mirko Cvetković saglasili su se u razgovoru da je 2011. godina ključna u procesu evrointegracija, i da Brisel i Beograd treba da sarađuju u nastavku približavanja Srbije i EU.

"Moja poruka građanima Srbije je jasna. Mi smatramo Srbiju članicom evropske porodice i sada zajedno treba da radimo kako bismo ostvarili zajednički cilj, a to je članstvo Srbije u EU", rekao je Barozo.

Predsednik Evropske komisije je kazao da je podržao napore koje je Srbija učinila u dosadašnjem procesu evroinegracija, ali da je premijeru Srbije obećao svu pomoć u nastavku tog procesa, iako će brzina približavanja EU zavisiti pre svega od spremnosti Beograda da sprovede potrebne reformske procese.

"Vreme ističe i ključ je u rukama Srbije. Kriterijumi se moraju ispuniti, u reformi pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije da bi se dosegao cilj. Od ključnog značaja je i saradnja sa Haškim tribunalom i očekujemo da će Srbija uraditi sve što može u tom smislu", poručio je Barozo.

Prema njegovim rečima, za Srbiju su od izuzetnog značaja i efikasne ekonomske reforme, jer one su, ne samo jedan od uslova evropske budućnosti, već i preduslov razvoja svake države.

"I te kako još mnogo treba da se uradi, naše opredeljenje da Srbiju približimo EU je snažno. Cenimo vašu rešenost, ali važno je da Srbija ostane na pravom putu kako bismo ušli u narednu fazu u odnosima", zaključio je Barozo.

Cvetković je rekao da je na sastanku analizirano šta je uređeno i šta je ostalo da se uradi u predstojećem periodu kako bi Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU, i da je, osim o procesu reformi i zakonskoj regulativi, reči bilo i o popisu na Kosovu i problemu lažnih azilanata.

Kada je reč o lažnim azilantima, Srbija će, prema Cvetkovićevim rečima, učiniti sve što je u njenoj moći da se taj problem reši, a u tome bi dragocena bila i pomoć EU.

"Dobili smo podršku za sve što smo uradili ali i podršku za sve ono što još treba uraditi tokom ove godine. Preuzeli smo obavezu da započete poslove završimo kako su planirani, i dogovorili se da svi problemi budu razlog za povećanu pažnju i da ih rešavamo zajedno sa EU", kazao je Cvetković.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.05.2011. 10:46
Približava se juni mesec za predaju domaćeg zadatka u vezi Kosmeta prema rezoluciji od 19 januara. Nije više ni Mladić bitan, samo da se poso završi, a posle ćemo do oktobra videti za kandidaturu. Nešto nema po žutim novinama "i Kosovo i EU". Sve se svelo na "nikada nećemo priznati", a to im niko ni ne traži. Davno beše pred izbore 2008 "Kosovo je Srbija", za ove izbore će biti "Kosovo je komšija".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online