Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
25
Sreda 18.05.2011.
11:43 >> 16:19h
Beta A

"Nije realno da Kosovo ostane u Srbiji"

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da nije realno da Kosovo ostane u sastavu Srbije i da je podela jedno od mogućih rešenja problema njegovog statusa.

Dačić je za RTV B92 kazao da su međunarodni odnosi takvi da nije moguće da Kosovo ostane u sastavu Srbije i pozvao stranke koje kritikuju predlog o podeli Kosova da iznesu svoje predloge za rešavanje tog pitanja.

Hrabar ili nepromišljen političar?: Ivica Dačić

"Teško je očekivati da će neki srpski političar govoriti o priznanju Kosova jer je cilj države da ga sačuva. Siguran sam da i građani Srbije znaju da je podela Kosova realno rešenje koje će morati da kažu i vlasti u Prištini. Za stolom u vladi se, međutim, nije o tome raspravljalo", kazao je Dačić.

Zašto baš za prištinski list?

On je nedavno za prištinski list "Zeri" kao lični stav izneo da je podela Kosova realno rešenje i, kako sam kaže, očekivao je mnogo reakcija na tu izjavu.

"Računao sam na veliki efekat upravo jer sam dao intervju listu koji izlazi u Prištini. To je realnost koju će morati da kažu i vlasti u Prištini. Oni uopšte neće o tome da razgovaraju, jer smatraju da je pitanje Kosova rešeno", pojasnio je Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS).

On je istakao da o pitanju Kosova nikad nije razgovarao s predsednikom Srbije i Demokratske stranke, s kojom je SPS u koaliciji, Borisom Tadićem.

O čemu su pričali Tadić i Nikolić?

Odgovarajući na kritike predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića o tome što SPS u javnosti zagovara politiku koja se ne realizuje u vladi čiji je deo, Dačić je pozvao Nikolića da obavesti javnost o čemu je razgovarao s Tadićem na četiri sastanka pre nego što je stupio u štrajk glađu.

"Nisam obavešten o čemu se pričalo na tim sastancima. Kakav je to način da neko organizuje demonstracije protiv vlasti, a sastaju se četiri puta? Sigurno nisu razgovarali o vremenskoj prognozi. Neka se u SNS-u više ne brinu za SPS, a brine ih što je SPS sve jači, odnosno s kim će u koaliciju", rekao je on.

Dačić je istakao da javnost treba da zna o čemu razgovaraju predsednici dve najveće stranke.

Priče o podeli Kosova stresne za Srbe

 

Načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić ocenio je danas da je stav Ivice Dačića da je podela Kosova jedina realna opcija "nov stres" za Srbe na Kosovu.

 

Nikolić je za agenciju Beta kazao da podela Kosova nikada nije bila na dnevnom redu njegovih razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije i da ne želi da pridaje značaj izjavama Dačića koje je okarakterisao kao privatne.

 

"Srbi su u Kosovskom pomoravlju konstantno uznemireni, niko više ne može da prebroji zbog kojih sve razloga jer su brojni i nižu se jedan za drugim bez prestanka već 11 godina, stalno se emituje ili najavljuje nešto što izaziva strah i za Srbe ovde ništa više ne izgleda strano niti nemoguće, a pominjanje podele Kosova je još jedan dodatni stres u svemu tome", kazao je Nikolić.

 

Načelnik okruga je naveo da "Kosovo i Metohija nije ničije nasledstvo niti privatno vlasništvo da može da ga deli ili prodaje i da je Ustav Srbije po tom pitanju jasan, i to da je Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije".

 

"Prava tema za razgovor na najvišem nivou je to što od nedavno ponovo imamo problema sa višečasovnim restrikcijama struje, koju redovno plaćamo, što je najveći deo Kosovskog pomoravlja mesecima bez signala za fiksni i mobilni telefon, i što je natalitet u srpskim selima 10 do 20 puta manji nego pre 1999. godine", kazao je Nikolić.

 

Prema njegovim rečima, u Kosovskom pomoravlju više nema proizvodnje, nezaposlenost je maksimalna, a najveći broj porodica živi od minimalca od 11.000 dinara koji primaju oni koji su do 1999. godine radili u nekom od državnih preduzeća.

 

U opštinama Gnjilane, Kosovska Kamenica, Novo Brdo i Vitina, koje čine Kosovsko-pomoravski okrug živi oko 30.000 Srba.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.05.2011. 11:54
Dakle Ivica je došao do ivice i shvatio da je karijera pred ambisom. Očaj mu daje snagu za ove sulude ispade. Mogao bi malo da pogleda popis stanovništva na celom Kosmetu. Ima Srba i južno od Ibra a može kao rođeni Prizrenac da zna da su srpske svetinje na jugu koji hoće da pokloni albancima. Kosmet se ne deli i ne priznaje nego se čekaju nove istorijske okolnosti kao 1912 i ako Bog da onda sve lepo po Londonskom Ugovoru iz 1915 godine.
Sreda 18.05.2011. 11:53
Nije relano da si ti i dalje ministar unutrašnjih poslova gnjido šiptarska!!!
Sreda 18.05.2011. 11:57
Шта је овом човеку? Јел се лудих гљива најео ових дана? Подела па подела...... Јел толико гори?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online