Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 18.05.2011.
12:01
N. S. Preradović - Vesti A

Ministri kradu, a tužioci ćute

Bivše Ministarstvo trgovine na čijem je čelu bio Slobodan Milosavljević platilo je 28.818 evra za izradu veb portala Nacionalni brend Srbije, koji ni posle više od godinu dana nije u funkciji. To je samo poslednji u nizu primera kako ministri arče novac iz budžeta, kaže u razgovoru za "Vesti" Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, koji je član Koalicije za nadzor javnih finansija.

Dragan Dobrašinović
 

Na delu je teška zloupotreba novca iz budžeta?
- Naravno, Ministarstvo trgovine je 21. aprila prošle godine zaključilo ugovor sa preduzećem Soko grup, a blizu 29.000 evra je isplaćeno u dve rate 7. maja i 17. septembra, a do danas sajt nije moguće pronaći na internetu. Naša Koalicija za nadzor javnih nabavki bavi se praćenjem trošenja budžetskih para, najviše smo usmereni na javne nabavke, jer je tu korupcija najveća.


Na koji način se provodi korupcija?
- Vidite, u ovom slučaju kao i njemu sličnim, odabere se firma koja će raditi taj posao (druge dve firme su tu samo da stvaraju privid i ne uzimaju u obzir) - u konkretnom primeru izrada sajta, za najveću predviđenu svotu, u ovom slučaju 29.000 evra. Izrada sajta nije jeftina, ali ovakvog sajta kakav su oni naručili košta višestruko manje. Dakle "slučajno" izabrana firma uradi ili ne uradi posao za recimo 1.000 evra, a ostatak zadrži naručilac posla. Dakle pravi se nagodba sa odabranom firmom.
 

Članice Koalicije

Koaliciju za nadzor javnih finansija čine Centar za razvoj neprofitnog sektora iz Beograda, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava iz Prokuplja, pirotska Građanska čitaonica Pirgos, Užički centar za ljudska prava i demokratiju, beogradski Centar za civilno-vojne odnose, Resurs centar iz Majdanpeka, Fond za otvoreno društvo, Timočki klub iz Knjaževca, lozničko Udruženje građana Svetionik, Forum juris iz Novog Sada i Beogradski centar za ljudska prava.

Kome ide ostatak para?
- Pojedincu ili stranci, koje od tih para finansiraju razne kampanje. Tako se na najgori i najprostiji način isisavaju pare poreskih obveznika. Pa, zar bi ministar u svojoj firmi za izradu ovakve vrste sajta platio 29.000 evra?! To ne bi ni u ludilu uradio.


Ima li još slučajeva preplaćenih poslova?
- Početkom januara otkrili smo da je Ministarstvo životne sredine Olivera Dulića za izradu portala akcije "Očistimo Srbiju" sklopilo ugovor vredan 25.000 evra sa firmom "Logik internet" iz Niša. Postavljanje portala može da košta nekoliko hiljada evra, nikako maksimalnih 25.000 evra. To je čista pljačka. Takođe, za promociju akcije "Očistimo Srbiju" na teniskom turniru Serbija open u 2009. i 2010. godini Dulićevo ministarstvo je platilo 475.798 evra preduzeću "Njus vol". Vlasnik tog preduzeća je Nebojša Mišić, a direktorka u vreme sklapanja ugovora bila je Aleksandra Drecun, koja je ranije radila u raznim ministarstvima.


Da li ste nešto preduzeli, tražili da reaguje tužilaštvo?
- Analizom trošenja budžetskih para bavimo se dve do tri godine. Kada izađete u javnost sa ovakvim podacima tužilaštvo bi po automatizmu moralo da reaguje. Međutim, to se ne dešava. Jer naše pravosudne institucije reaguju samo kada to zatraži neko iz izvršne vlasti i to neko od najviših funkcionera. Naše sudije slušaju samo političare, a to je cena njihovog reizbora!
 

Ne fali im ni dlaka s glave

Koalicija je prošle godine podnela javnom tužilaštvu krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja protiv ministara Tomice Milosavljevića, Olivera Dulića, Slobodana Milosavljevića i Saše Dragina, kao i direktora Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Novice Antića. Na žalost, ništa se nije dogodilo - kaže Dobrašinović.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.05.2011. 12:12
reformisano mafijasko pravosudje. cemu cudjenje. ko ga je sklepao...
Sreda 18.05.2011. 13:07
Организовани криминалци су се у Италији називали Мафиа или Коза Ностра а данас у Србији се називају Политичари илити Влада. Па, стара истина је да свака држава има своју мафиу док овде мафиа има своју државу. Додуше и црногорска мафиа има веома јак огранак у Србији. Како су поделили интересне свере већ се прилично јасно види.
Sreda 18.05.2011. 13:01
ovi kradu a ovi potplaceni......eto tako funkcionise sve
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online