Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 17.05.2011.
05:29 >> 15:51h
Blic A

Karla Del Ponte hoće da istražuje trgovinu organima na Kosovu

Bivši glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je da je spremna da preuzme nezavisnu istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu koja bi bila sprovodena pod okriljem Ujedinjenih nacija i da se nada da velike sile neće staviti veto na ovu srpsku inicijativu.

Karla del Ponte
 

"Javno ističem svoju spremnost da preuzmem ovu istragu zato što su mi poznate činjenice vezane za ovaj slučaj, zato što znam ljude koji su u njega upleteni i zato što imam ogromno iskustvo", istakla je Del Ponte za beogradski ''Blic'' .


Odgovarajući na pitanje zašto su je u Haškom sudu, u međuvremenu uništeno 400 dokaza koji se tiču trgovine organima i koji su sakupljeni 2004. godine, Del Ponte je rekla da nije znala za uništvanje dokaza, i da je čak i specijalnom izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju rekla da ode u Hag i da u Tribunalu, preko kancelarije glavnog tužioca, može da pogleda i pronađe sve što je prikupljeno u preliminarnoj istrazi.


''Obaveštena sam da su ti dokazi uništeni prošle godine iz štampe i, iskreno, bila sam iznenađena", primećuje Del Ponte.


De Marnjak: Karla može da priča šta hoće

 

Šef Euleksa Gzavije De Marnjak je povodom najave Karle Del Ponte da je spremna da sama nastavi istragu o trgovini ljudskim organima, kazao da "Karla Del Ponte može da izjavi šta god hoće". "Mi već radimo na tom slučaju, spremni smo da sprovedemo istragu i imamo sve kompetencije da to uradimo", rekao je De Marnjak KIM radiju.

On je naveo da Euleks radi na istrazi o trgovini ljudskim organima na KiM i da misija EU ima sve kompetencije da sprovede istragu o trgovini organima.

Na pitanje da li je postojao pritisak na Martija da se povuče sa funkcije i da li je primao pretnje zbog izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu, Del Ponteova je rekla da je Marti završio posao u okviru mandata koji mu je dodeljen.


"Gospodin Marti, onoliko koliko ga poznajem, nikada nije delao i nikada ne dela pod pritiskom. Ne znam da li je primao pretnje, ali bilo kako bilo, on je završio svoj posao u okvirima mandata koji mu je dodeljen", kazala je Del Ponte.


U knjizi "Lov - ja i ratni zločini" koju je Del Ponte napisala 2008. godine navela je kako je bila sprečena da istražuje zločine, danas visokopozicioniranih bivših pripadnika OVK uključujući i kosovskog premijera Hašima Tačija, oko prebacivanja zarobljenih Srba u Albaniju, gde su u "žutoj kući" ubijani i vađeni su im organi koji su zatim prodavani širom sveta.


Tim navodima bavio se specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti prilikom sačinjavanja izveštaja, a Del Ponte tvrdi da nije pomagala u pisanju njegovog izveštaja.

Jeremić: Istragu treba da vodi neko pouzdan

 

Istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu treba da vodi kredibilna osoba, kojoj je mandat dao Savet bezbednosti UN, izjavio je danas šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, ističući da u ovom trenutku istraga stoji na mrtvoj tački.

 

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom, kazao da će uslediti sve veći pritisak međunarodne javnosti da se stvari pokrenu sa mrtve tačke.

 

"Ovog trenutka stvari su na mrtvoj tački i nema ozbiljne i kredibilne istrage. SB treba da da mandat da onaj koji vodi istragu može da putuje svuda gde je potrebno i da lokalne vlasti svih zemalja imaju obavezu da sa njim sarađuju", istakao je Jeremić.

 

On je, povodom namere bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte da vodi istragu, rekao da to treba da radi "neko ko ima lični kredibilitet", ali da ne želi da prejudicira sa imenima.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.05.2011. 07:09
pa, neka je puste. ne moze da naudi, jer se nista po tom pitanju i ne radi.
Utorak 17.05.2011. 12:14
Kakva istraga.Samo hoce da nam zamazu oci.A to ce se zataskati i niko nece odgovarati,kao i u milion drugih slucajeva zlocina nad Srbima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online