Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Ponedeljak 16.05.2011.
18:19 >> 22:34h
Beta A

Dodik: Razmotrite podelu Kosova

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas, povodom ideje o podeli Kosova i Metohije, da je to opcija koju treba razmotriti i postići konsenzus po tom pitanju u okviru Srbije. Dodik je rekao da treba naći najracionalnije rešenje za Kosmet i da to ne sme da bude tema o kojoj će se raspravljati decenijama.

"Ukoliko bi se došlo do situacije gde sever Kosova pripada Srbiji, i manastiri i druga područja gde žive Srbi dobili međunarodni status, to je opcija koju treba razmotriti i postići konsenzus o tome u Srbiji", naglasio je Dodik.

Milorad Dodik

On je, međutim, dodao da on nije deo pregovaračkog tima i da može da govori samo u svoje lično ime, a ne u ime vlasti.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je izjavom za prištinski list "Zeri" pokrenu diskusije o podeli Kosova, ranije danas precizirao je da njegov stav o razgraničenju srpskih od albanskih sredina na KiM predstavlja njegovu ličnu ideju, a ne zvaničan stav.

"Referendum u RS samo odložen"

 

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras u Novom Sadu da zvanična Banjaluka nije odustala od najavljenog referenduma, već ga je odložila kako bi se pružila šansa rešenju problema dijalogom u saradnji sa Evropskom unijom (EU).

 

"Nakon što je Evropa ponudila posredništvo u pokušaju rešavanja spornih pitanja, zaključili smo u zajedničkoj izjavi (s komesarom za spoljne poslove EU Ketrin Ešton) da za sada referendum nije neophodan", izjavio je Dodik novinarima uoči svog predavanja na Pravnom fakultetu o aktuelnim pitanjima u RS.

 

Prema njegovim rečima, ne radi se o odustajanju, već o odluci da se pruži mogućnost da se razgovorima dođe do odgovora na četiri pitanja koja su bila i osnovni razlog za raspisivanje plebiscita.

 

"To su pitanja vezana za procesuiranje zločina nad Srbima, rešavanje pitanja retroaktivne primene zakona donetog 2003. godine, mogućnost da jedno lice, a to je predsednik Suda Bosne i Hercegovine (BiH), imenuje i prvostepeno i drugostepeno vijeće, kao i situacija oko teritorijalne nadležnosti tužilaštva”, podsetio je predsednik RS.

 

Dodik je najavio da će, kako se očekuje, u junu doći u BiH komesar za proširenje Evropske unije Štefan File, koji će predsedavati zajedničkom komisijom imenovanom da reši pomenuta pitanja.

 

"Uveren sam u mogućnost postizanja dogovora, pošto se rešenja koja mi tražimo podudaraju sa evropskom praksom i evropskim standardima. Zato referendum u ovom trenutku nije neophodan, s tim da je on kao oblik demokratskog izjašnjavanja legitimno pravo svakog naroda, svake republike i od tog prava niko u RS nije odustao”, rekao je Dodik, koji se prethodno, u društvu šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića, sastao s predsednikom vojvođanske vlade Bojanom Pajtićem.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.05.2011. 18:31
i on u svoje ime. bas kao i ministar ranih radova. pa, imate li vi porodicu...pricajte svojim zenama, ne lajte, bre. nego, sta bi sa referendumom, gospodine dodik.
Ponedeljak 16.05.2011. 19:06
Što se tiče podele, kada se nešto deli onda je dobrovoljno i to ostaje za uvek. Kada se nešto otme silom, silom može i da se vrati, sasvim legalno. Manastiri treba da budu pod zaštitom UNESCO jer zbog toga navodno imamo Zoricu Tomić u Parizu. Ima li neko još da se ogrebe o Kosmet, neka se javi dok još važi parola - i Kosovo i EU. Od juna mrka kapa po rezoluciji te iste EU od 19 januara.
Ponedeljak 16.05.2011. 18:36
Ljudi ja volim Srbiju,i mozete da mi kazete sta hocete i da mi nakokate dislajkove koliko hocete,ali da li mi mozem da vratimo Kovovo?Mislim da je odgovor nazalost negativan!Celokupno Kosovo ne moze da bude u sastavu Srbije ber novog rata,a u kome bi najebali,ne od ovig divljaka sa mocugama i kamenjem vec od vih sto dozgo bacaju bombe.Mislim da je realna stvar da Srbiji bude dato Severno Kosovo zajedno sa enklavama i crkva i manastirima na jugo ,pa svako ide svojim putem.Ti ce Sipci i onako da naje** zbog radiijacije.Mozete da pricate do sutra "Kosovo je Srbija" ,"Podela Kosova ne dolazi u obzir" ,ali molim vas,budite realni!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online