Ponedeljak 16.05.2011.
18:19 >> 22:34h
Beta

Dodik: Razmotrite podelu Kosova

"Ukoliko bi se došlo do situacije gde sever Kosova pripada Srbiji, i manastiri i druga područja gde žive Srbi dobili međunarodni status, to je opcija koju treba razmotriti i postići konsenzus o tome u Srbiji", naglasio je Dodik.

Milorad Dodik

On je, međutim, dodao da on nije deo pregovaračkog tima i da može da govori samo u svoje lično ime, a ne u ime vlasti.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je izjavom za prištinski list "Zeri" pokrenu diskusije o podeli Kosova, ranije danas precizirao je da njegov stav o razgraničenju srpskih od albanskih sredina na KiM predstavlja njegovu ličnu ideju, a ne zvaničan stav.

"Referendum u RS samo odložen"

 

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras u Novom Sadu da zvanična Banjaluka nije odustala od najavljenog referenduma, već ga je odložila kako bi se pružila šansa rešenju problema dijalogom u saradnji sa Evropskom unijom (EU).

 

"Nakon što je Evropa ponudila posredništvo u pokušaju rešavanja spornih pitanja, zaključili smo u zajedničkoj izjavi (s komesarom za spoljne poslove EU Ketrin Ešton) da za sada referendum nije neophodan", izjavio je Dodik novinarima uoči svog predavanja na Pravnom fakultetu o aktuelnim pitanjima u RS.

 

Prema njegovim rečima, ne radi se o odustajanju, već o odluci da se pruži mogućnost da se razgovorima dođe do odgovora na četiri pitanja koja su bila i osnovni razlog za raspisivanje plebiscita.

 

"To su pitanja vezana za procesuiranje zločina nad Srbima, rešavanje pitanja retroaktivne primene zakona donetog 2003. godine, mogućnost da jedno lice, a to je predsednik Suda Bosne i Hercegovine (BiH), imenuje i prvostepeno i drugostepeno vijeće, kao i situacija oko teritorijalne nadležnosti tužilaštva”, podsetio je predsednik RS.

 

Dodik je najavio da će, kako se očekuje, u junu doći u BiH komesar za proširenje Evropske unije Štefan File, koji će predsedavati zajedničkom komisijom imenovanom da reši pomenuta pitanja.

 

"Uveren sam u mogućnost postizanja dogovora, pošto se rešenja koja mi tražimo podudaraju sa evropskom praksom i evropskim standardima. Zato referendum u ovom trenutku nije neophodan, s tim da je on kao oblik demokratskog izjašnjavanja legitimno pravo svakog naroda, svake republike i od tog prava niko u RS nije odustao”, rekao je Dodik, koji se prethodno, u društvu šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića, sastao s predsednikom vojvođanske vlade Bojanom Pajtićem.

2024 © - Vesti online