Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 14.05.2011.
07:09
Večernje novosti A

Kapetan Dragan: Srbijo, pomozi mi!

Kapetan Dragan iz australijskog zatvora apeluje na državne organe Srbije: Čamim nevin u samici. Ne viđam sunce, a nedostaje mi i svež vazduh. Ne tražim slobodu, nego pravdu.

Kapetan Dragan: Nevin ležim u zatvoru
 

Srbijo, pomozi mi! Ležim nevin u zatvoru, iako mi nije ni suđeno ni presuđeno! Čamim u samici, koja nema ni prozor! Ne dobijam svež vazduh, niti viđam sunce! Ni knjige za čitanje mi ne daju, a ograničen mi je i susret sa drugim zatvorenicima. Imam pravo na telefonski razgovor od pet minuta, koji zatvorska uprava prisluškuje. Tražim da se država založi za mene bar onoliko koliko se založila za Tihomira Purdu!


Ovo je apel Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, iz zatvora "Silvervoter“ kod Sidneja, u kojem čeka odluku australijskih vlasti o izručenju Hrvatskoj.


Kapetan Dragan uhapšen je u Australiji po poternici Hrvatske zbog navodnih ratnih zločina.

Zbog toga što je procenjen kao "ekstremno rizična osoba“, Vasiljković je smešten u samicu i može da prima posetu dva puta mesečno. Najčešće ga posećuju supruga Nada Lukić i brat po majci Kića Makuljević.
 

- Živim u mestu, udaljenom devet sati vožnje od Sidneja, a moj dever u Pertu. Nismo uvek u stanju da posećujemo Dragana. Sudske vlasti dozvoljavaju da ga vide još samo dvojica srpskih prijatelja. I niko više. Vladiki Irineju i sveštenicima SPC u Australiji nije dozovoljeno da ga posete i ispovedaju - priča za "Novosti“ Nada Lukić, koja je upravo izašla iz posete suprugu Draganu u zatvoru "Silvervoter“.
 

Kako je rekla, Kapetan Dragan je prilikom susreta bio obučen u narandžasti kombinizon, koji se kopča od pozadi i nije bio vezan:
 

- Potpuno je bled, mršav i već je počeo da klone duhom - kaže Nada.
 

Da je zdravlje Dragana Vasiljkovića ugroženo, potvrdila je ćerka njegove supruge Kejt Lukić Brus, medicinska sestra, koja kaže "da mu je boja kože siva, oči anemične, da pati od avitaminoze“. Prijatelji koji posećuju Vasiljkovića kažu da je naglo ostario.
 

- Posle odluke Federalnog suda Australije da nema smetnji da moj brat Dragan bude izručen Hrvatskoj, žalili smo se i čekamo rešenje Vrhovnog suda, a potom i

Tadić ne podržava kapetana Dragana

 

Kabinet Borisa Tadića protokolarno je, učtivo, ali kratko i jasno, australijskoj srpskoj zajednici dao do znanja da se predsednik Srbije neće mešati u slučaj Dragana Vasiljkovića.

odluku ministra pravde Brendona Okonora. U međuvremenu smo podneli zahtev da se Dragan premesti u humaniji zatvor Parkli, ali nam Ministarstvo pravde Australije nije ništa odgovorilo - kaže brat Kićo Makuljević.
 

Grupa od 39 Srba iz Australije uputila je Vladi Srbije, ministru pravde, ministru dijaspore i svim poslanicima u Narodnoj skupštini Srbije pismo sa molbom za diplomatsku i političku pomoć Kapetanu Draganu.
 

- Pisali smo i liderima opozicije. Od 270 pisama koliko smo poslali u Srbiju, odgovorili su nam samo predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, potpredsednik Jovan Krkobabić, jedan poslanik, kao i Bruno Vekarić i Savo Štrbac. Predsednica nas je uputila na Ministarstvo pravde, a potpredsednik je rekao da će se založiti za naš problem - kaže brat Kićo i dodaje da niko od ministara, od lidera opozicije nije odgovorio da li će i da li mogu da pomognu kapetanu Draganu.
 

Kako nezvanično saznaju "Novosti" Vrhovni sud i potom ministar pravde Australije svoju odluku o sudbini Dragana Vasiljkovića treba da donesu do kraja avgusta ove godine.

POVEZANE VESTI

Subota 14.05.2011. 08:05
Kapetan Dragan ima više šanse da se obrati Josipoviću da odustane od Tužbe nego da mu Tadić pomogne.
Subota 14.05.2011. 07:56
Kapetane neka ti je BOG u pomoc od Drzave SRBIJE neces pomoc dobiti.Treba da ti bude jasno da je celo SRPSKO Drzavno-Vojno-Policijko RUKOVODSTVO u Haskom KAZAMATU.Ko se god BORIO za svoju OTADZBINU Srbiju strepi za svoju SLOBODU.Borci se tretiraju kao NAJVECI KRIMINALCI u Drzavi Srbiji.Bog te cuvao KAPETANE SAMO BOG.
Subota 14.05.2011. 08:17
PRE CE TEBI POMOCI HRVATSKA, DA IZADJES IZ TE SAMICE....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online