Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 10.12.2009.
12:03 >> 18:09h
RTS A

Rumunija podržala Srbiju u Hagu

U Palati mira u Hagu Rumunija ocenila je da je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova narušila osnovne principe međunarodnog prava, dok su Holandija i Velika Britanija zastupale tezu da secesija Kosova nije protivna međunarodnom pravu.

Sudije poslednji dan slušaju argumente za i protiv nezavisnosti Kosova

Osmog dana rasprave u Međunarodonom sudu pravde predstavnici Rumunije su poručili da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti s međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Koordinator srpske delegacije u Hagu Saša Obradović ocenio je da su predstavnici Rumunije izneli jako dobru argumentaciju protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, dok je Holandija iznela prilično jak napad na stavove Srbije.



"Srbija je u poslednjoj deceniji prošlog veka kršila osnovna ljudska prava stanovništva na Kosovu, ali u trenutku proglašenja nezavisnosti u februaru 2008. godine, Beograd nije imao nikakvu kontrolu nad Kosovom i nije bilo kršenja prava koja bi opravdala secesiju", izjavio je delegat Rumunije Kosmin Dinesku.


Izjava Kosmina Dineskua

Prema njegovim rečima, Srbija je u februaru 2008. potpuno drugačija država u odnosu na 1999. godinu i odluka o proglašenju nezavisnosti ne može biti zasnovana na okolnostima od pre 10 godina.
 

Holandija je pred Međunarodnim sudom pravde ocenila da je narod Kosova imao pravo na samoopredeljenje i otcepljenje od Srbije zato što su vlasti u Beogradu godinama sistematski kršile građanska i ljudska prava Albanaca.

"Međunarodni zakon stoga dozvoljava proklamaciju o nezavisnosti Kosova", rekla je pravna zastupnica Holandije Lisbet Lajnzad odbacujući tvrdnju da bi Kosovo moglo biti opasan presedan u međunarodnom pravu.


Lajnzad je taj zaključak zasnovala na navodu da su vlasti u Beogradu dugo sistematski kršile obavezu da poštuju i unapređuju pravo kosovskih Albanaca na unutrašnje samoopredeljenje, samoupravu, kao i njihova ljudska prava.

Izjava Lisbet Lajnzad


Po međunarodnom pravu, naglasila je Lajnzad, narodi imaju pravo na samoopredeljenje, kao "poslednje sredstvo", kada im je to pravo uskraćeno unutar država, a sve ostale mogućnosti su iscrpljene kroz politički proces i pregovore. U slučaju Kosova, svi ti uslovi su zadovoljeni, stav je Holandije.


Lajnzad je precizirala da su kršenja prava Albanaca od vlasti u Beogradu - od ograničenja autonomije 1989. godine do organizovane kampanje zločina i proterivanja Albanaca 1999. - podrobno dokumentovana u izveštajima UN, rezolucijama Saveta bezbednosti UN i Haškog tribunala, a "priznala ih je i Srbija u nastupu pred Međunarodnim sudom pravde".


"Posle takvih kršenja njegovih prava, nije se moglo očekivati od naroda Kosova da pristane da i dalje živi u sastavu Srbije", naznačila je Lajnzad.

POVEZANE VESTI

Subota 16.01.2010. 14:19
Mi srbi ,pored zastave Spanije,Rusije,...trebamo da stavimo i zastavu Rumunije! Rumunija je nas sused ,a najmanje se poznajemo!Mozda zato sto nismo ratovali jedni protiv drugih? Zivela Romania!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online