Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 11.05.2011.
14:01
Beta, Srna A

"Evropo, primeni svoje standarde i na Kosmetu"

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je danas zemlje članice Saveta Evrope (SE) da podrže pokretanje pune istrage pod okriljem Saveta bezbednosti UN povodom optužbi o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i u Albaniji 1999.

Vuk Jeremić je prisustvovati sednici SB UN na kojoj će se raspravljati o predlogu Srbije

Na sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope u Istanbulu, Jeremić je podsetio da je 25. januara Parlamentarna skupština SE usvojila rezoluciju na osnovu izveštaja o nehumanom postupanju i trgovini ljudskim organima na Kosmetu, istakvaši da ne želi da ponavlja "strašne optužbe iz tog izveštaja već da traži da pravda bude zadovoljena".

Pozivam zemlje SE da "podrže otkrivanje pune istine o tim užasnim zločinima, onako kako je to učinjeno i za sve ranije ratne zločine na Zapadnom Balkanu, pod pokroviteljstvom Saveta bezbednosti UN", rekao je Jeremić.

"To je standard pravde koji bi trebalo da se primeni i u slučaju trgovine ljudskim organima. Mi ne tražimo ništa više, a nemamo moralno pravo da prihvatimo ništa manje", istakao je Jeremić.

On je ocenio da "koherentan pristup pitanju ratnih zločina nije samo međunarodna obaveza", već i "kolektivni moralni imperativ prema žrtvama i njihovim porodicama" i "ključni deo zajedničkog napora da se konsoliduju stabilnost i mir na Balkanu".
 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun juče je pozvao Savet bezbednosti da izglasa nezavisnu istragu o trgovini organima na Kosmetu, a na osnovu zahteva Srbije.

"Amnesti internešnl": Unmik nepodoban za istragu

 

Unmik nije dobro rešenje za istragu o navodima izvestioca Martija Ahtisarija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, smatraju u ''Amnesti internešnelu''.

Od tih događaja prošlo je već deset godina i Unmik je od početka znao za te optužbe, ali nije preduzeo mere da završi istragu o njima dok su tragovi još bili sveži, rekla je Sijan Džons, istraživač ''Amnesti internešnela'', za Radio ''Slobodna Evropa''.

"Otuda bismo bili veoma nezadovoljni ako bi istraga bila vraćena pod okrilje Unmika, jer to telo nije pokazalo neophodnu nezavisnost u istrazi ovog slučaja'', istakla je Džonsova komentarišući zahtev Srbije da Savet bezbednosti UN pokrene istragu o navodima iz Martijevog izveštaja o trgovini organima, o čemu će biti raspravljano sutra.

 

Sijan Džons je rekla da se ''Amnesti'' zauzima za nezavisnu istragu, ali da ovaj zahtev Srbije, čak i kad bi bio prihvaćen, ne bi imao uspešan ishod.

''Mislim da bi to bilo vrlo problematično, iz više razloga. Jedan od njih je činjenica da Savet bezbednosti na Kosmetu predstavlja Unmik. Ja bih bila veoma zabrinuta kad bi istragu preuzeo Unmik'', rekla je Džonsova.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.05.2011. 14:07
Napusti stranku dok jos nije kasno. Onda te mozda neko i cuje.....
Sreda 11.05.2011. 15:30
Nama je godinama unazada objašnjavano da je Euleks taj koji će da sprovede red na Kosmetu jer je to organ naše prijateljske EU. Sada ispada da njih niko ni ne spominje nego se izmišlja novo telo koje neće biti UNMIK. Na kraju će istragu da vodi Kosovski Zaštitni Korpus u kojem ima i počinioca tih zločina. Osnovno je pitanje zašto nije vraćeno 1000 srpskih policajaca i vojnika po R1244 koji bi makar jedan slučaj rešili do sada. Da nije bilo Dika Martija već bi to sve progutao mrak kao onu srpsku decu iz Goraždevca.
Sreda 11.05.2011. 15:10
da je kojim slucajem bilo obrnuto, dosada bi srbi "dobili" visemesecno bombardovanje.....isreno sam se nadao, da ce ovaj klempavi crnja u beloj kuci, promeniti odnos prema demokratiji u svetu, jer posle dva "hitlera", klintona i busa, ceo svet je verovao makar u mala poboljsanja......glavni zastitnici trgovaca organima su i dalje u beloj kuci i njenoj administraciji.......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online