Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
32
Utorak 10.05.2011.
12:19
Đ. Barović - Vesti A

Mladićevu porodicu izbacuju na ulicu?

Tužilac za ratne zločine Srbije i koordinator Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških optuženika Vladimir Vukčević javno je zapretio porodicama i prijateljima preostalih haških begunaca generala Ratka Mladića i Gorana Hadžića da mogu ostati bez imovine, pa i na ulici, ukoliko se optuženici ne predaju, a porodice u tome ne učestvuju aktivno!

Vukčević je objasnio novinarima da su do 2007. godine više puta vođeni pregovori sa porodicama preostalih haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića o njihovoj predaji.

Bosiljka i Darko Mladić


- Ja sam spreman i sada da pregovaram sa porodicama njih dvojice, da bismo završili ovu temu i sprečili dodatne pritiske na Srbiju zato što su njih dvojica u bekstvu. I danas ih pozivam da se dobrovoljno predaju i pokažu realan patriotizam i spreče da njihove porodice i prijatelji budu u neprijatnoj situaciji.

U protivnom, svima koji su povezani sa Mladićem i Hadžićem, zaplenićemo imovinu u skladu sa zakonima koje je Srbija donela, posebno Zakonom o oduzimanju imovine - kazao je Vukčević.


Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić pojašnjava za "Vesti" da je pretnja zaplenom imovine Mladiću i Hadžiću "krajnje realna".

Tužioci Vekarić i Vukčević


- Opcija oduzimanja imovine je krajnje realna, posebno ako se u predmetima koje obrađujemo za događaje u Srebrenici, na spisku osumnjičenih pojavi i general Ratko Mladić koji je realno rukovodio celom akcijom - kaže Vekarić i objašnjava da se na ovaj način pravosuđe Srbije ni na jedan način neće umešati u rad Haškog tribunala.


- Mladić i Hadžić u Srbiji neće biti optuženi za ista krivična dela za koja su već optuženi u Hagu. Međutim, postoji čitav niz dela koja nisu pokrivena haškim optužnicama i na osnovu kojih se već vode procesi u Beogradu. To nam pruža zakonski osnov da primenimo zakon o oduzimanju imovine ne samo prema porodicama ove dvojice, već i njihovim jatacima - ističe Vekarić.

Nije bilo pregovora


Vekarić kaže da je pogrešno interpretirano da je tužilac Vukčević vodio pregovore sa porodicama haških optuženika.


- Poenta priče je da smo mi u spisima otkrili da je do 2007. godine bilo više neformalnih razgovora sa porodicom, koje su obavljale druge službe, ali da je Vukčević i danas spreman da pregovara o predaji.


Šaljić odgovara da je do sada bilo više razgovora sa porodicom Mladić.


- Poslednjih nekoliko godina se od porodice konstantno traži da u zamenu da ih država ostavi na miru oni preko sredstava javnog informisanja javno zatraže od Ratka Mladića da se preda. Oni su to svaki put decidno odbili - kaže Šaljić i dodaje da nijednom porodici nije nuđena novčana nagrada, mada je u igri oko pet miliona evra nagrade za svaku informaciju koja bi dovela Mladićevom hapšenju.


Advokat porodice Mladić, Miloš Šaljić s druge strane kaže da je ovo prazna priča bez utemeljenja u zakonu.


- Vukčević može da oduzima samo nešto svoje, a za oduzimanje imovine porodici Mladić ne postoji nikakav pravni osnov. Četvorosoban stan u kojem živi generalova supruga Bosiljka je dobio od Vojske Jugoslavije 1994. ili 1995. godine, a zatim i legalno otkupio.

Ratko Mladić od imovine još ima i porodičnu kuću u Bosni, ali to je porodična imovina. Istovremeno, stan u kojem živi njegov sin Darko sa porodicom je takođe privatno vlasništvo i Darko ga je kupio jer je bio vlasnik uspešne firme - kaže Šaljić.


Vekarić odgovara da država i ne namerava da oduzme ništa što je legalno dobijeno ili zarađeno, ali i da pored toga ima dosta stvari koje mogu da budu predmet zaplene.


- Šta ćemo sa novcem koji je u više navrata pronađen u kući Mladića? Prvi put je otkriveno 14.000 evra, a drugi put 80.000. Sve će se raditi po zakonu i neka porodica dokaže odakle im tolike pare - zaključuje Vekarić.

Bramerc u Srbiji


Pretnje zaplenom imovine porodicama Mladić i Hadžić još jednom su se podudarile sa posetom glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca Srbiji.


"Očekujem objektivan izveštaj profesionalca kakav je Serž Bramerc. Njegov redovan izveštaj Savetu bezbednosti neće biti zadovoljavajući za Srbiju sve dok Mladić i Hadžić ne budu u Hagu. Sve dok ne uhapsimo Mladića i Hadžića oni su uhapsili sve nas, građane Srbije, i drže nas kao taoce", tvrdi Vukčević.


I danas ih pozivam da se dobrovoljno predaju i pokažu realan patriotizam, i spreče da njihove porodice i prijatelji budu u neprijatnoj situaciji. U protivnom, svima koji su povezani sa njima zaplenićemo imovinu u skladu sa zakonima koje je Srbija donela, posebno Zakonom o oduzimanju imovine.
 

Vukčević gazi sve zakone!


Beogradski advokat Borivoje Borović nameru vlasti u Srbiji da oduzmu imovinu porodicama Mladić i Hadžić ocenjuje kao najgrublji oblik kršenja zakona, ali i Ustava Srbije.

 

Miroslav Radić i Borivoje Borović


- Za taj potez države ne postoji nijedan pravni osnov i ovim Vukčević nenamerno čini ogromnu štetu Srbiji. Nije problem samo u tome što porodice Mladića i Hadžića spadaju u grupu "privilegovanih svedoka" koji po Ustavu Srbije imaju pravo na "nečinjenje", već je u pravnom smislu smešno da će im se imovina oduzeti ako sarađuju, a u suprotnom neće.

 

To je neprofesionalno i zakon ne poznaje takvu vrstu nagodbe. Ako je nešto stečeno nelegalno, onda će pravna država, bez obzira na sve okolnosti, to da oduzme - smatra Borović i dodaje da je zabrinjavajuća eskalacija ovakvog odnosa prema državljanima Srbije.


- Jedini Srbin koji je oslobođen u Haškom tribunalu je Miroslav Radić. Ali, taj čovek sada i na slobodi prolazi kroz golgotu. Nema posla, sa porodicom živi kao podstanar i što je najgore svi u državi ga se stide zato što je oslobođen - zaključuje Borović.


Već dovoljno trpe

 

Advokat porodice Hadžić, Miroslav Perković kaže za "Vesti" da nije upoznat sa namerom države da oduzme imovinu preostalim haškim optuženicima.


- Porodica Gorana Hadžića je već godinama pod ogromnim, svakodnevnim pritiscima, mada se uvek odazivala na sve pozive nadležnih. Ali, neozbiljno je očekivati da porodica odigra ključnu ulogu u predaji Hadžića pošto se o tome ipak jedino on može pitati - kaže Perković, koji je ipak odbio da odgovori koja bi sve imovina mogla da bude predmet oduzimanja.


- O tim detaljima, ipak, morate pitati Vukčevića. Uostalom, porodica Hadžić dosad nijednom nije dobila bilo kakav poziv iz Tužilaštva za ratne zločine - zaključuje Perković.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.05.2011. 12:30
ZUTOCRVENI kvislinzi samo vi talasajte jos koji dan uskoro cemo vam svima suditi za VELEIZDAJU Srbije
Utorak 10.05.2011. 12:49
oduzimanje imovine na osnovu cega zutokljunci.....treba da znate da je MLADIC general a oni se ne predaju nikada pogotovu LJUDINA o kome se ovde radi
Utorak 10.05.2011. 13:43
Mislim da bi trebalo ovom Vukcevicu polako TARGET da mu se nacrta na celo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online