Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 09.05.2011.
12:02
J. L. Petković - Vesti A

Beograd na popravnom ispitu

Reč je o nedeljama, a ne o mesecima koje Srbija ima da reši problem sa ilegalnim imigrantima da ne bi došla u situaciju da se pokrene proces uvođenja viza, smatra Milica Delević, direktorka kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije.

Milica Delević: Ozbiljno shvatiti upozorenja
 

Upozorenje koje smo dobili je najozbiljnije do sada, objasnila je ona novinarima nakon neformalnog razgovora sa beogradskim studentima i srednjoškolcima o evropskim integracija Srbije.


Da li ima promena u vezi sa upozorenjem EU o viznoj liberalizaciji?

- To je najozbiljnije upozorenje koje smo do sada dobili i mi ćemo ga i najozbiljnije shvatiti. Jedino ako ga ozbiljno shvatimo, to upozorenje se neće pretvoriti u pretnju da izgubimo beli šengen. Već vidimo da su počele da se dešavaju stvari poput krivičnih gonjenja, oštrijih kontrola na granici - što su kratkoročne mere. Pojačane su kampanje, a sprovode se i dugoročne mere koje možda neće brzo dati rezultate. Radi se o poboljšanju uslova života, većim naporima na socijalnom uključivanju, stvaranju jačeg osećanja pripadnosti EU. Naravno, tu je i rad sa partnerima iz Evropske unije - pre svega mislim na Evropski komisiju i na zemlje članice, da se zaustavi ovo što bi moglo da bude obostrani problem, a pre svega šteta za nas.
 

Zbog čega se ovi problemi nisu ranije rešavali?

- Mnoge stvari su urađene, ali sada ćemo morati da radimo intenzivnije nego do sada. Ostaje da sačekamo izveštaj eksperata koji su posetili Srbiju. Preliminarno, ono što smo čuli, pokazalo je da ima dosta pomaka, ali i u kojim oblastima se očekuje da se napori intenziviraju.
 

Ako se radilo, zbog čega opet upozorenje?

- Da je situacija bila tako alarmantna i da ništa nismo radili od početka - a i ranije je bilo poseta i razgovora na tu temu poput posete belgijskog državnog sekretara - niko od njih ne bi radio u korist svoje štete, već bi tražili reakciju ovakve vrste mnogo ranije. Ono što se pogoršalo, a što i u svetlu stvari kod nas ne izgleda dobro, jeste situacija u Evropskoj Uniji gde je sve veći migratorni pritisak.
 

Da li dešavanja u vezi sa belim šengenom utiču na evropske integracije Srbije?

- Stanje je isto kao i kada smo bili u dijalogu o viznoj liberalizaciji. Dijalog je vodio jednoj stvari, a ovaj proces i mišljenje Komisije o našem zahtevu za članstvo - drugoj. Komisija one oblasti koja je vezana za viznu liberalizaciju prati u kontekstu davanja našeg mišljenja za članstvo - to je i borba protiv korupcije, i uključivanje manjinskih grupa. Jako je važna i saradnja sa partnerima iz Evropske komisije da te kratkoročne mere budu takve da dugoročno vode stvaranju jače socijalne pripadnosti i socijalnom uključivanju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.05.2011. 12:44
Vama je Evropski Parlament ratifikovao SSP januara ove godine kad ste to slavili da sakrijete da je usvojena Rezolucija o Kosmetu od 19 januara kojom se kaže u tački 5 da razgovora o statusu nema i u tački 7 da rasformirate paralelne organe na Kosmetu. Za sada je tačka 5 u redu jer razgovora o statusu nema, ali šta čekate sa tačkom 7 kada je juni već tu. Smanjen broj azilanata a vama pritežu kolan, izgleda nešto će teško da natovare na samar.
Ponedeljak 09.05.2011. 13:15
Plakaces ti jednog dana...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online