Ponedeljak 09.05.2011.
12:02
J. L. Petković - Vesti

Beograd na popravnom ispitu

Milica Delević: Ozbiljno shvatiti upozorenja
 

Upozorenje koje smo dobili je najozbiljnije do sada, objasnila je ona novinarima nakon neformalnog razgovora sa beogradskim studentima i srednjoškolcima o evropskim integracija Srbije.


Da li ima promena u vezi sa upozorenjem EU o viznoj liberalizaciji?

- To je najozbiljnije upozorenje koje smo do sada dobili i mi ćemo ga i najozbiljnije shvatiti. Jedino ako ga ozbiljno shvatimo, to upozorenje se neće pretvoriti u pretnju da izgubimo beli šengen. Već vidimo da su počele da se dešavaju stvari poput krivičnih gonjenja, oštrijih kontrola na granici - što su kratkoročne mere. Pojačane su kampanje, a sprovode se i dugoročne mere koje možda neće brzo dati rezultate. Radi se o poboljšanju uslova života, većim naporima na socijalnom uključivanju, stvaranju jačeg osećanja pripadnosti EU. Naravno, tu je i rad sa partnerima iz Evropske unije - pre svega mislim na Evropski komisiju i na zemlje članice, da se zaustavi ovo što bi moglo da bude obostrani problem, a pre svega šteta za nas.
 

Zbog čega se ovi problemi nisu ranije rešavali?

- Mnoge stvari su urađene, ali sada ćemo morati da radimo intenzivnije nego do sada. Ostaje da sačekamo izveštaj eksperata koji su posetili Srbiju. Preliminarno, ono što smo čuli, pokazalo je da ima dosta pomaka, ali i u kojim oblastima se očekuje da se napori intenziviraju.
 

Ako se radilo, zbog čega opet upozorenje?

- Da je situacija bila tako alarmantna i da ništa nismo radili od početka - a i ranije je bilo poseta i razgovora na tu temu poput posete belgijskog državnog sekretara - niko od njih ne bi radio u korist svoje štete, već bi tražili reakciju ovakve vrste mnogo ranije. Ono što se pogoršalo, a što i u svetlu stvari kod nas ne izgleda dobro, jeste situacija u Evropskoj Uniji gde je sve veći migratorni pritisak.
 

Da li dešavanja u vezi sa belim šengenom utiču na evropske integracije Srbije?

- Stanje je isto kao i kada smo bili u dijalogu o viznoj liberalizaciji. Dijalog je vodio jednoj stvari, a ovaj proces i mišljenje Komisije o našem zahtevu za članstvo - drugoj. Komisija one oblasti koja je vezana za viznu liberalizaciju prati u kontekstu davanja našeg mišljenja za članstvo - to je i borba protiv korupcije, i uključivanje manjinskih grupa. Jako je važna i saradnja sa partnerima iz Evropske komisije da te kratkoročne mere budu takve da dugoročno vode stvaranju jače socijalne pripadnosti i socijalnom uključivanju.

2024 © - Vesti online