Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 29.04.2011.
15:08
Vestionline A

Sindikati: Na protest umesto na roštilj

Sindikati su pozvali radnike da u nedelju, 1. maja, umesto da peku roštilj dođu na protest u centar Beograda i dignu glas protiv pljačkaških privatizacija, malih plata, brutalnog ugrožavanja radničkih prava i tajkunske bahatosti.

Slika sa prošlogodišnjeg prvomajskog protesta
 

"Cela Evropa će 1. maja biti u dimu od suzavca i čuće se krik protiv neoliberalizma. I Srbija će biti u dimu, ali od rošitlja i pečenja. To je apsurdno, bizarno, jer u Srbiji ima mnogo više razloga za proteste, nego u Nemačkoj, Grčkoj, Španiji, Portugalu...", rekao je predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić.

Protest će, pored tog sindikata, organizovati i Policijski sindikat Srbije i Udruženi sindikat Srbije Sloga.

"Pozivamo radnike i građane da sa očiju sklone koprenu samozavaravanja od roštiljskog dima i shvate da neće imati novca da školuju decu, da se leče i da žive, a to će sve moći da rade samo tajkuni, bogati i banditi koje nazivaju kontroverznim biznismenima. Sve je rasprodato, na kraju će nam ostati samo da prodamo sopstvene organe da bi preživeli", rekao je Mrkić.

Mrkić je istakao i da samo socijalni protesti "visokog stila", poput generalnog štrajka, mogu doneti nove promene, a da političari mogu da donesu samo novi dil.

"Nema šta da se slavi, ljudi u Srbiji rade po 16 sati dnevno bez plaćenog prekovremenog rada, rade po tri i po godine bez dana odmora. Srbija ćuti, a ima sve uslove za ispoljavanje najvećeg mogućeg protesta, dok se takozvani reprezentativni sindikati radnicima i građanima obraćaju iz zgrade Vlade Srbije sa konferencija za novinare", rekao je Mrkić.

Predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović rekao je da je potpisivanje socijalnog sporazuma "velika izdaja radničke klase, kolektivna prevara i ruganje radnicima".

"Isti oni koji su potpisali opšti kolektivni ugovor koji nikada nije primenjen sada potpisuju socijalni sporazum, umesto da se od sramote sklone u mišje rupe. Veliki sindikati su moralni patuljci kojima mediji poklanjaju pažnju i oni će u nedelju biti na roštilju i davati primer kako ne treba", rekao je Veselinović.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović pozvao je radnike i građane da izađu na protest kako bi pokazali da su građani i policija zajedno.

"Ako policija ima snage da izađe, ne vidim razloga da to ne učine i drugi. Bojim se da će nas terati jedne na druge, a to nikome nije u interesu i zato je potrebno da svi

izađemo i pokažemo im da smo zajedno", rekao je Mijailović.

Protest će početi u nedelju, 1. maja, u 12 sati na Trgu Dimitrija Tucovića, odakle će krenuti šetnja do Terazija, gde će protest biti završen.

Petak 29.04.2011. 15:12
Oni sto rade po 16 sata ,malo placeni,pa treba da strajkuju,ali sta je sa onih pola miliona bez posla,jesu li i oni pozvani na piknik?
Petak 29.04.2011. 15:59
Svi na ulice , iskoristite priliku !!!
Subota 30.04.2011. 02:35
Gospodaro sindikalisti... kasno ste se setili. Gde ne opsti protest protiv prodje Telekoma? Zamazujete oci narodu sa malo populistickih izjava a tamo va splacaju stanovima i masnim parama da ne dizete strjkove i da zamajavate radnike. Deo ste vi iste ekipe koja sise krv ovom narodu. Ajde.. mrs!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online