Petak 29.04.2011.
15:08
Vestionline

Sindikati: Na protest umesto na roštilj

Slika sa prošlogodišnjeg prvomajskog protesta
 

"Cela Evropa će 1. maja biti u dimu od suzavca i čuće se krik protiv neoliberalizma. I Srbija će biti u dimu, ali od rošitlja i pečenja. To je apsurdno, bizarno, jer u Srbiji ima mnogo više razloga za proteste, nego u Nemačkoj, Grčkoj, Španiji, Portugalu...", rekao je predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić.

Protest će, pored tog sindikata, organizovati i Policijski sindikat Srbije i Udruženi sindikat Srbije Sloga.

"Pozivamo radnike i građane da sa očiju sklone koprenu samozavaravanja od roštiljskog dima i shvate da neće imati novca da školuju decu, da se leče i da žive, a to će sve moći da rade samo tajkuni, bogati i banditi koje nazivaju kontroverznim biznismenima. Sve je rasprodato, na kraju će nam ostati samo da prodamo sopstvene organe da bi preživeli", rekao je Mrkić.

Mrkić je istakao i da samo socijalni protesti "visokog stila", poput generalnog štrajka, mogu doneti nove promene, a da političari mogu da donesu samo novi dil.

"Nema šta da se slavi, ljudi u Srbiji rade po 16 sati dnevno bez plaćenog prekovremenog rada, rade po tri i po godine bez dana odmora. Srbija ćuti, a ima sve uslove za ispoljavanje najvećeg mogućeg protesta, dok se takozvani reprezentativni sindikati radnicima i građanima obraćaju iz zgrade Vlade Srbije sa konferencija za novinare", rekao je Mrkić.

Predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović rekao je da je potpisivanje socijalnog sporazuma "velika izdaja radničke klase, kolektivna prevara i ruganje radnicima".

"Isti oni koji su potpisali opšti kolektivni ugovor koji nikada nije primenjen sada potpisuju socijalni sporazum, umesto da se od sramote sklone u mišje rupe. Veliki sindikati su moralni patuljci kojima mediji poklanjaju pažnju i oni će u nedelju biti na roštilju i davati primer kako ne treba", rekao je Veselinović.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović pozvao je radnike i građane da izađu na protest kako bi pokazali da su građani i policija zajedno.

"Ako policija ima snage da izađe, ne vidim razloga da to ne učine i drugi. Bojim se da će nas terati jedne na druge, a to nikome nije u interesu i zato je potrebno da svi

izađemo i pokažemo im da smo zajedno", rekao je Mijailović.

Protest će početi u nedelju, 1. maja, u 12 sati na Trgu Dimitrija Tucovića, odakle će krenuti šetnja do Terazija, gde će protest biti završen.

2024 © - Vesti online