Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.04.2011.
14:51 >> 16:35h
Vestionline A

Stefanović: Podela Kosova jedna od tema

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović rekao je da se tim Beograda u razgovorima sa Prištinom "drži Ustava i skupštinskih rezolucija" i da ni na koji način ne priznaje nezavisnost Kosova.

Pregovori o Kosovu: Podela jedna od tema?
 

Odgovarajući na pitanje poslanice Srpske radikalne stranke Vjerice Radete ko je ovlastio tim da može da pregovara o podeli Kosova, Stefanović je u parlamentu rekao da je podela Kosova samo jedna od tema o kojoj je Beograd spreman da razgovara i da skupštinska rezolucija o Kosovu daje dovoljno prostora za to.

"Kada kažemo da smo spremni o svemu da se dogovaramo, to ne znači da smo spremni da se dogovaramo o stvarima koje krše naš Ustav", kazao je Stefanović.

On je rekao da su pregovori "takvi da ne narušavaju interes ali da daju potpuno nov

“Sve može biti predmet pregovora“

 

Spreman da razgovara o svemu

 

Premijer Srbije Mirko Cvetković tvrdi da nema nikakve promene u državnoj politici prema Kosovu.

 

"Svako pitanje koje se otvori u pregovorima Beograda i Prištine može biti predmet pregovora", rekao je Cvetković u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje noivnara da li podela Kosova može biti predmet pregovora.

pristup i da Beograd zato ima podršku međunarodne zajednice". Stefanović kaže da je pregovarački tim Beograda ovlašćen za pregovore od strane Vlade Srbije, kako da bi se rešili konkretni problemi građana.

"Držimo se Ustava Srbije i svih skupštinskih rezolucija, ni na koji način, ni u jednom momentu niti hoćemo, niti možemo, niti priželjkujemo, niti nam je cilj da priznamo jednostranu nezavisnost Kosova", rekao je Stefanović.

On je rekao da je stav pregovoračkog tima po pitanju statusa jasan, ali da postoje velike razlike između Prištine i Beograda po pitanju statusa i definisanju procesa pregovora.

"Za nas je pregovaranje proces u kojem će se rešavati konkretna pitanja, a u svakom je sadržano i viđenje statusa", rekao je Stefanović.

Stefanović je kazao da pregovarački tim Beograda u pregovorima nudi "nova i kreativnija rešenja koja se drže suvereniteta", dok, kako je naveo, "suprotna strana insistira na pitanju statusa".

"Teme pregovora jasno definisane"

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići izjavio je da ga ne brine izjava Borislava Stefanovića da bi u pregovorima Beograda i Prištine na dnevnom redu mogla da se nađe i podela Kosova, jer su odlukom Skupštine jasno definisane teme razgovora.

"Skupština Kosova ne donosi odluke na osnovu izjava šefa pregovaračkog tima Beograda. Mi smo usvojili rezoluciju koja jasno i precizno definiše teme o kojima naša delegacija može da pregovara, kao i one o kojima ne može da razgovara", rekao je Krasnići za kosovske medije.

Prema njegovim rečima, u rezoluciji je veća pažnja posvećena onome o čemu ne može da se razgovara u pregovorima koje nadgleda Evropska unija. Mogućnost da se na dvenom redu u pregovorima nađe podela Kosova odbacila je i šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.04.2011. 15:02
da se drzite ustava kosovo i metohija ne bi bila pod okupacijom teroristicke amerike. pocni da pises ono sto ti dedinjski diktator govori. ocigledno si slabog intelektualnog kapaciteta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online