Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 24.04.2011.
18:12
Beta A

Prva liturgija u Prizrenu posle 1999. godine

U Hramu Svetog Đorđa u Prizrenu danas je služena Uskršnja liturgija, prvi put posle 1999. godine, kada su građani srpske nacionalnosti i sveštenici Srpske pravoslavne crkve izbegli iz tog grada na Kosovu. Liturgiji nisu prisustvovali zvaničnici Srbije.

Uskršnja liturgija u Prizrenu prvi put posle 1999. godine
 


U Prizrenu je pre 1999. godine živelo oko 12.000 Srba, a danas ih ima svega osamnaest. Liturgiji je prisustvovalo oko 200 Srba sa Kosova, kao i komandant
Kfora Erhard Biler, ambasador Nemačke u Prištini Hans Diter Štajnbah, zamenik šefa Euleksa Endi Sparks i rektor Univerziteta u Prizrenu Ronald Menh.

Episkop Raško-prizrenske eparhije Teodosije rekao je novinarima da je danas u Hramu Svetog Đorđa u Prizrenu služena prva Uskršnja liturgija posle 1999. godine kada je tadašnji episkop zajedno s vernicima izbegao iz tog grada.

"Evo, Bog je dao da je obnovljeno i ono što je 2004. godine spaljeno i razrušeno, a meni je pripalo da kao episkop odslužim prvu Vaskršnju liturgiju posle 1999. godine", rekao je episkop Teodosije posle liturgije u delimično obnovljenom hramu.

On je rekao da je ovo veliki dan za srpski narod koji živi u Prizrenu i na Kosovu, ali i za sve Srbe, i izrazio nadu da će se Srbi vratiti u Prizren.

Povodom najave početka obnove rada prizrenske Bogoslovije, episkop Teodosije je izrazio nadu da će na majskom zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve biti doneta odluka da Bogoslovija počne da radi.

Teodosije je rekao da se policajci Kosovske policije, koja čuva srpske crkve, trude ali da u njihovom radu verovatno ima propusta i da će se posle istrage videti kako je nestalo 20 kvadratnih metara olovnog krovnog pokrivača sa srednjevekovne crkve Bogorodice Ljeviške.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.04.2011. 19:16
To je trebalo konzervirati u onom stanju koje je bilo kada su kreteni popalili da ostane za spomen sa kim hrišćanska Evropa ima posla. Ovo sada je samo maska da se sakrije strahoviti zločin nad vekovnim spomenikom duhovne kulture. Šta je vama bre, ima li neko normalan u srpskoj vladi, a SPC je saučesnik u ovoj prevari. Uništili su srpsku SVETINJU alo bre, jel treba Zorica Tomić da vam objasni šta je Prizren. Svi ćete na robiju zajedno kada dođe SRBIN na vlast u Srbiji.
Nedelja 24.04.2011. 20:00
"Teodosije je rekao da se policajci Kosovske policije, koja čuva srpske crkve, trude ali da u njihovom radu verovatno ima propusta" Gospodine Šibaliću, nemoj se zavaravati da se Kosovska policija trudi da bi se sačuvale srpske crkve. Dobro nam je poznat njihov trud. Sve će svaliti na "malji deca" i ako su baš ti policijaci (teroristi OVK) glavni rušioci srpskih svetinja. Zar stvarno veruješ da će istraga utvrditi ko je ukrao 20 kvadrata olovnog krova. Zna se da su lopovi oni koji će voditi istragu.
Nedelja 24.04.2011. 21:14
Kad " potajno "priznase nezavisno Kosovo , onda im dozvolise i Liturgiju u Prizrenu !!! Sramota
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online