Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 19.04.2011.
10:16
Vestionline A

Ko da istražuje trgovinu organima?

Predsednik Parlamentarne skupštine SE Mevlut Čavušoglu izjavio da Rezolucija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji neće ostati mrtvo slovo na papiru, da će istraga biti sprovedena i da mora da počne što je pre moguće.

Mevlut Čavušoglu: Euleks najverovatnije vodi istragu o trgovini organima
 

Poruka izveštaja Dika Martija, na osnovu koga je izglasana rezolucija je jasna - on poziva na pravu međunarodnu saradnju, rekao je Čavušoglu za beogradske medije i dodao da se istrazi niko ne protivi i da je pitanje samo ko će da je vodi.

''Ima zemalja koje predlažu da tu istragu vode UN, a ima i država koje veruju da to može da uradi Euleks. Kao parlamentarna skupština, mi smo rekli da to treba da urade 'kompetentne vlasti', podsetio je Čavušoglu.

Prema njegovom mišljenju, ''čini se da će se postići dogovor da to bude Euleks''.

''Vodeće zemlje, poput SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, protiv toga su da to budu UN'', naveo je Čavušoglu i dodao da je o tome razgovarao s ambasadorima nekih od ovih zemalja u sedištu UN u Njujorku.

Čavušoglu smatra da je veoma dobro što je počeo dijalog Beograda s predstavnicima vlasti iz Prištine. Odgovarajući na pitanje da li je Kosovo podnelo zahtev za članstvo u SE, Čavošoglu je rekao da nije, koliko on zna i da to pitanje nije aktuelno.

''Odlučili smo da pozovemo predstavnike kosovske skupštine na sastanke naših odbora, kada se razmatraju pitanja koja su direktno tiču Kosova. Nastojimo da Kosovo bude mesto gde će naši standardi i vrednosti da se unapređuju i da tamo ne bude problema u ostvarivanju ljudskih prava'', rekao je Čavošoglu.

Predsednik Parlamentarne skupštine SE je rekao i da je Srbija napravila dobre korake u vezi sa ispunjavanjem obaveza iz članstva u SE i da je pozitivno to što vlasti imaju dobru saradnju s Venecijanskom komisijom u vezi sa zakonima koji uskoro treba da budu usvojeni u Skupštini uključujući i izborni zakon.

''Ostala su, s druge strane, pitanja kao što su korupcija, organizovani kriminal, trgovina ljudima. To je ozbiljan problem, ne samo za zapadni, već za ceo Balkan'', rekao je Čavušoglu pozivajući vlasti da nastave ozbiljan proces reformi, da usvoje nove zakone, i primene već izglasane, da potpišu i ratifikuju preostale konvencije SE.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.04.2011. 10:18
Turski predstavnik prica o vrednostima Evrope ? U Turskoj vec dve godine traje hapsenje novinara koji kriticki pisu o vlasti i oni nama nesto pricaju o demokratiji i evropskim vrednostima ?
Utorak 19.04.2011. 10:58
....ovoga su postavili izgleda da istrazuje trziste.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online