Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
26
Sreda 13.04.2011.
22:07
Kurir A

"Srbija koči region željom za prevlašću nad susedima"

"Težnja Srbije za prevlašću nad susedima glavna je kočnica za napredak zemalja regiona ka Evropskoj uniji", smatra predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava i dodaje da je izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima naneo ozbiljan udarac kredibilitetu samoproglašene države Kosovo.

Sonja Biserko

Na otvorenom susretu parlamentaraca Evropske unije i Zapadnog Balkana, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko je iznela tvrdnju da je težnja Srbije za prevlašću nad susedima glavna kočnica za napredak zemalja regiona ka Evropskoj uniji.


Ovakav stav Srbije, kako je to rekla predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije, "narušava bržu demokratsku konsolidaciju njenih suseda, razvoj istinske saradnje u regionu i njihov napredak u pristupanju Evropskoj uniji i NATO".

"Preovlađujuće mišljenje u Beogradu je da granice i dalje nisu konačne", a tu je posebno na udaru Bosna i Hercegovina, "jer Beograd zvanično ohrabruje i podupire ne samo postojeće stanje, već i secesionističku politiku vođstva entiteta bosanskih Srba", bilo je mišljenje predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije.

Biserko je vlastima svoje zemlje zamerila i kako pokreću sudske postupke oko ratnih zločina, što pokazuje i kako Beograd vidi "ratne istorijske događaje koji su svi izazvani delovanjem jugoslovenske armije i srpskih snaga". Beograd, smatra Sonja Biserko, koristi popis stanovništva u susedstvu za "novu strategiju za očuvanje odnosa takozvane srpske dijaspore s maticom".
 

Sonja Biserko je to rekla u uvodnom izlaganju, sedeći pored predsedavajućeg, šefa Evropskog parlamenta Ježija Buzeka, koji ju je pre skupa posebno primio. Buzek je prethodno posebno primio i predsednika parlamenta Kosova Jakupa Krasnićija, ali je Krasnići na skupu sedeo iza table na kojoj je bilo jedino njegovo ime.

Predstavnici Skupštine Srbije su iz tehničkih razloga otkazali učešće na ovom skupu, kako su rekli izvori EP.

Sonja Biserko je na ovom skupu rekla i da je "Bosna i Hercegovina suočena sa stalnim unutrašnjim krizama, poglavito zbog politike Beograda", dok je "savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde potvrdilo zakonitost nezavisnosti Kosova, što nije izmenilo stav Srbije prema Kosovu".

Ona je ukazala i na to da je "izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima naneo ozbiljan udarac kredibilitetu Kosova". "Crnoj Gori se i dalje poriče identitet, ali demokratska konsolidacija napreduje bolje nego kod nekih drugih, a brže od Srbije odmiče ka EU i NATO", dodala je ona. 

Biserko je vlastima svoje zemlje zamerila i kako pokreću sudske postupke oko ratnih zločina, što pokazuje i kako Beograd vidi "ratne istorijske događaje koji su svi izazvani delovanjem jugoslovenske armije i srpskih snaga". Beograd, smatra Sonja Biserko, koristi popis stanovništva u susedstvu za "novu strategiju za očuvanje odnosa takozvane srpske dijaspore s maticom". 

Sreda 13.04.2011. 22:10
Не могу да верујем шта сам управо прочитао.
Sreda 13.04.2011. 23:13
Аууу.... Дакле искрене честитке и све најбоље у животу незнаном Српском јунаку који је осушио брата ове пицајзле!
Sreda 13.04.2011. 22:21
Sonja Biserko vlasnica je Helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji, sa sedistem u Beogradu, u Zmaj Jovinoj 7. Već godinama Biserko na sva usta predstavlja Srbiju kao bastion mraka, a Srbe kao patoloske ubice i zločince. Pravo je Biserko da otvoreno iznosi svoja mišljenja. Demokratija podrazumeva slobodu javnog istupa. Ipak, vredi prelistati biografiju SOnje Biserko. Rođena je 14 februara 1948 godine u Beogradu.. Iz mesovitog je braka, od oca Srbina i majke Hrvatice. Njen otac Djuro Biserko rođen je 28 aprila 1925 godine u zaseoku Biserci kod Knina, a majka Marija (od oca Shime) rođena je 4 septembra 1924 godine u selu Sutomisica kod Zadra. Zavrsila je osnovnu skolu i domaćica je.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online