Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 13.04.2011.
13:24

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Artemije pred anatemom SPC

Patrijarh srpski Irinej (Gavrilović) najavio je da će Sveti arhijerejski sabor SPC (crkvena skupština), čije je zasedanje zakazano za 26. maj, verovatno raspravljati o izopštenju iz crkvene zajednice raščinjenog vladike, a sadašnjeg monaha Artemija (Radosavljevića).

Sabor odlučuje o sudbini: Monah Artemije
 

- Trajno izopštenje iz crkvene zajednice ili anatema najteža je kazna - precizira prota Velibor Džomić, pravni savetnik Mitropolije crnogorsko-primorske.
 

On i drugi stručnjaci za crkveno pravo smatraju da se Artemijevim eventualnim izopštenjem neće baviti Sabor, već da će proći uobičajenu crkveno-sudsku proceduru, što podrazumeva da će mu u prvoj instanci suditi eparhijski crkveni sud, a u drugoj i konačnoj Veliki crkveni sud.
 

- Sabor sudi jedino episkopu i da bi moglo da se održi suđenje Sabor mora da ima najmanje 12 episkopa. U ostalim slučajevima nadležni su eparhijski i Veliki crkveni sud, s tim da, kad se radi o kaznama trajnog lišavanja sveštenih činova, presude eparhijskih sudova po službenoj dužnosti razmatra i definitivnu odluku donosi Veliki crkveni sud - precizira prota Velibor Džomić, pravni savetnik Mitropolije crnogorsko-primorske.
 

Odlazak Svetog duha?

 

Neki poznavaoci crkvenih prilika napominju da je neophodno da se molitvama u crkvi otera Sveti duh od kažnjenika, kao i da se tom prilikom, deo po deo, oduzimaju i sveštena znamenja (mantija, kamilavka, krst, panagija, mitra...) u zavisnosti u kom je činu bio izopštenik. Pojedini tumače pak da Sveti duh ne podleže crkvenoj administraciji i da neće odstupiti od čoveka koji je nepravedno osuđen, poput svetog Jovana Zlatoustog koji je bio izopšten iz crkve, a danas je svetitelj.

 

Pokretanje Artemijevog izopštenja iz crkvene zajednice na Saboru bilo bi presedan, tumači jedan od univerzitetskih profesora crkvenog prava, koji zbog osetljivosti teme ne želi da mu se objavi ime. To međutim, dodaje on, "ne znači da Sabor na patrijarhov zahtev ne može da se ponovo bavi "slučajem Artemije", ali i da, imajući u vidu pastirsku brigu, zauzme stav o njegovom potezu otvaranja tzv. bogomolja širom Srbije pod nazivom "Eparhija raško-prizrenska u egzilu".
 

Podsećanja radi, pre sedam godina slična sudbina je zadesila bivšeg episkopa zapadnoevropskog Damaskina Davidovića, koji je odlukom vrha SPC lišen vladičanskog dostojanstva i monaškog čina i vraćen u red laika pod svojim krštenim imenom Dušan.

Takođe, pre više od 40 godina, pošto je nastao američki raskol 1963, izopštenjem iz SPC kažnjeni su vladika Dionisije (Milivojević) sa svojim sveštenoslužiteljima na severnoameričkom kontinentu, koji su formirali "Slobodnu Srpsku pravoslavnu crkvu u slobodnom svetu" (Novogračaničku mitropoliju). Nakon izmirenja 1992, kazna je ukinuta i njima su vraćeni sveštenički činovi, a vladici Dionisiju posthumno.
 

Izopštenjem iz liturgijske zajednice kažnjeni su isto tako episkopi, sveštenstvo i monaštvo u Makedoniji koji su se 1967. godine izdvojili iz SPC i proglasili Makedonsku pravoslavnu crkvu.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.04.2011. 13:45
Владика Артемије-ДОСТОЈАН!-
Sreda 13.04.2011. 13:45
Сво потези СПЦ у последње две године воде у отворени раскол. Господине Гаврило, дозовите се памети и не слушајте Бајдена, већ Артемија вратите на своје место, јер вам ваши потези неће донети добро ни вама ни Српском народу. Доста је поделе у Српском народу а ова је баш непотребна.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online