Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 09.04.2011.
05:13
Beta A

SAD: Parada ponosa - pomak Srbije

Američki Stejt department navodi u najnovijem izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu da je Srbija postigla napredak time što je prošle godine organizovana Parada ponosa, ali ukazuje da još nisu uhapšena dva preostala begunca optužena u Tribunalu u Hagu, što se od Srbije traži.

Eto, pa da se ponosimo...
 

Reč je, inače, o godišnjem izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima u kojem se analizira stanje ljudskih prava u 194 zemalje sveta tokom 2010. godine.


Problemi: Policija, korupcija, diskriminacija manjina

Među problemima u poštovanju ljudskih prava u Srbiji Stejt department navodi policijsko maltretiranje zatvorenika, neefikasna i duga suđenja, maltretiranje novinara, aktivista za ljudska prava i drugih kritičara vlasti.


Takođe se ukazuje na korupciju u pravosuđu, izvršnim i pravnim ograncima vlade, uključujući i policiji, i naglašava da je bilo nasilja nad ženama i decom i diskriminacije manjina, posebno Roma i pripadnika lezbejske i gej populacije, kao i trgovine ljudima.
 

Napredak sa Hagom, ali...

Vlada je, kako se navodi, nastavila da napreduje u saradnji sa Haškim tribunalom, međutim dva optužena u hagu Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje su u bekstvu i Tribunal i dalje insistira na njihovom hapšenju.

Kao značajan učinak u poštovanju ljudskih prava tokom 2010, označava se organizovanje Parade ponosa 10. oktobra "kada je vlada potvrdila slobodu okupljanja LGBT zajednice".


"Za razliku od prethodnih godina, vlada je blisko sarađivala sa organizatorima da se pripremi za taj događaj, i policija je uspešno zaštitila učesnike parade uprkos rasprostranjenim nasilnim protestima ekstremističkih grupa", piše u izveštaju koji detaljno opisiju stanje ljudskih prava, po oblastima.

Sudovi neefikasni

"Sudovi su bili neefikasni. Iako je zbog sistema vođenja knjiga teško tačno proceniti zaostale nerešene slučajeve ili efikasnost sudova za celu zemlju, rešenje nekih slučajeva traje više godina," navedeno je u izveštaju.


Navodi se da je bilo izveštaja o mešanju vlade u slobodu govora i štampe, uglavnom na opštinskom nivou, ali da su u većini slučajeva pojedinci mogli da kritikuju vladu javno ili privatno bez ikakvih posledica.

POVEZANE VESTI

Subota 09.04.2011. 06:23
Napredak do jaja. Moglibi mi da vam poklonimo te Vazilince pa se vi unapredite.
Subota 09.04.2011. 07:56
Mrsh skotovi......vodite sve te koji vam se svidjaju kad vam se toliko dopadaju...........i ostavite nas na miru...........a najbolje od sve ga je "diskriminacija manjina"....ocigledno nisu otisli kod komshija, a ni u okupirani deo Srbije....
Subota 09.04.2011. 08:09
ovo je izvan svake pameti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online