Subota 09.04.2011.
05:13
Beta

SAD: Parada ponosa - pomak Srbije

Eto, pa da se ponosimo...
 

Reč je, inače, o godišnjem izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima u kojem se analizira stanje ljudskih prava u 194 zemalje sveta tokom 2010. godine.


Problemi: Policija, korupcija, diskriminacija manjina

Među problemima u poštovanju ljudskih prava u Srbiji Stejt department navodi policijsko maltretiranje zatvorenika, neefikasna i duga suđenja, maltretiranje novinara, aktivista za ljudska prava i drugih kritičara vlasti.


Takođe se ukazuje na korupciju u pravosuđu, izvršnim i pravnim ograncima vlade, uključujući i policiji, i naglašava da je bilo nasilja nad ženama i decom i diskriminacije manjina, posebno Roma i pripadnika lezbejske i gej populacije, kao i trgovine ljudima.
 

Napredak sa Hagom, ali...

Vlada je, kako se navodi, nastavila da napreduje u saradnji sa Haškim tribunalom, međutim dva optužena u hagu Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje su u bekstvu i Tribunal i dalje insistira na njihovom hapšenju.

Kao značajan učinak u poštovanju ljudskih prava tokom 2010, označava se organizovanje Parade ponosa 10. oktobra "kada je vlada potvrdila slobodu okupljanja LGBT zajednice".


"Za razliku od prethodnih godina, vlada je blisko sarađivala sa organizatorima da se pripremi za taj događaj, i policija je uspešno zaštitila učesnike parade uprkos rasprostranjenim nasilnim protestima ekstremističkih grupa", piše u izveštaju koji detaljno opisiju stanje ljudskih prava, po oblastima.

Sudovi neefikasni

"Sudovi su bili neefikasni. Iako je zbog sistema vođenja knjiga teško tačno proceniti zaostale nerešene slučajeve ili efikasnost sudova za celu zemlju, rešenje nekih slučajeva traje više godina," navedeno je u izveštaju.


Navodi se da je bilo izveštaja o mešanju vlade u slobodu govora i štampe, uglavnom na opštinskom nivou, ali da su u većini slučajeva pojedinci mogli da kritikuju vladu javno ili privatno bez ikakvih posledica.

2024 © - Vesti online