Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 07.04.2011.
16:06
Beta A

Vernici na bogosluženju u "katakombi" u Nišu

Bivši monah manastira Crna Reka u Raško prizrenskoj eparhiji Nikolaj održao je danas službu sa pristalicama raščinjenog vladike Artemija u kući na ulazu u selo Gornja Toponica pored Niša.

Katakomba u Nišu

U prizemnoj kući pored puta, u nekadašnjem lokalu, okupilo se nekoliko desetina vernika pristalica raščinjenog vladike Artemija koga je Srpska pravoslavna crkva optužila za sektaštvo.

Bivši monah Nikolaj koji za sebe kaže da je arhimandrit, najavljuje da će se u beloj kući pored Toponičkog puta na nekoliko kilometara od Niša služba vršiti svakodnevno i da će u toj kući živeti nekoliko monaha kao u manastiru u egzilu.

U bogoslužbenom mestu odnosno kako pristalice Artemija kažu katakombnoj kapeli posvećenoj Svetom Arhangelu Mihailu, nalazi se drveni oltar sa par ikona na papiru. Sveće koje se pale ispred nekadašnjeg lokala koštaju deset dinara, a u samoj "katakombi" žene i muškarci stajali su odvojeno, žene sa maramama na glavi na levoj, a muškarci na desnoj strani.

U susednom lokalu u istoj kući, tokom službe pripremano je posluženje za vernike, dok je ispred kuće bilo parkirano nekoliko vozila uglavnom sa kosovskim i beogradskim tablicama.

Služba koja je trajala gotovo dva sata završena je pričestom vernika koji su tokom službe NIkolaja, jednoglasno izgovarali molitve i pevali crkvene pesme.

"Naš vladika je proteran sa Kosova i Metohije na nepravedan način. Na nekanonski način mu je oduzeta eparhija, a mi kao duhovna deca njegova pratimo ga na putu božijem na putu Svetog Save, hoćemo da ostanemo u svetom predanju i hoćemo da ostanemo u istini", rekao je Nikolaj agenciji Beta.

On je kazao da su pristalice raščinjenog vladike Artmeija imali problema sa bogoslužbenom mestu u Beogradu jer kako kaže "uvek ima onih kojima smeta Sveti Sava", i dodaje da se ne bi iznenadio ako bude pritisaka i oko bogoslužbenog mesta pored Niša.

"Služićemo bogu i Svetom Savi svuda i na svakom mestu u ovoj zemlji Srbiji, jer i za nas se mora naći mesto pod ovim suncem. Nepravda je učinjena prema našem episkopu i našem duhovniku hteli su i da nam ga oduzmu i kao duhovnog oca, a prema nama se primenjuju strogi kanoni i strogo nam se sudi ali mi znamo da je Bog jedini pravedni sudija", rekao je Nikolaj.

On tvrdi da pristalice Artemija nisu krenule sa otvaranjem bogoslužbenih mesta zato što žele svetsku slavu i čast.

"Ovim putem nismo krenuli da bi nam bilo udobno nego smo krenuli uski i tesnim putem jer želimo da uđemo u carstvo nebesko, a kroz mnoge nam nevolje valja ući u carstvo nebesko", kaže Nikolaj.

Posle službe pojedini vernici su ostavljali poklone, dok je ispred improvizovanog oltara bilo korpica sa novčanicama, a pojedini su čekali Nikolaja tražeći od njega savet za svoje probleme.

Srpska pravoslavna crkva osudila je ranije postupanje nekadašnjih monaha, a njihovo delovanje nazvala je sektom. Bratstvo manastira Crna Reka napustilo je pre gotovo godinu dana Eparhiju raško-prizrensku i manastir bez kanonskog otpusta, odnosno bez saglasnosti nadležnih tela SPC. Kao razlog odlaska monasi su naveli gubitak poverenja u novu eparhijsku upravu i smenjivanje vladike Artemija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.04.2011. 17:24
Uz Boziju pomoc, samo napred! Puna podrska precasnom vladici Artemiju!
Petak 08.04.2011. 01:46
Обратите пажњу ! -vladike Artemija koga je Srpska pravoslavna crkva optužila za sektaštvo. -Bivši monah Nikolaj koji za sebe kaže da je arhimandrit Ко је бре аутор ових текстова,јел ово независно новинарство. А за мала слова ,посебна прича. Дали аутор зна ко све чини Српску Православну Цркву. Наравно да незна,Свештенство-Монаштво,Верници и Цркве-објекти.А глава црве је Господ наш Исус Христос. Ако је наш пријатељ-аутор Крштен и он је део те Цркве. Замолићу га да нам појасни шта је то секташтво.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online