Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 07.04.2011.
01:34
Večernje novosti A

Patrijarh Irinej: Ne u EU po svaku cenu!

Srpski patrijarh Irinej izjavio je da je budućnost srpskog naroda u Evropi, ali da nije za ulazak u Evropsku uniju po svaku cenu.

Patrijarh Irinej
 

"Tamo (u Evropi) nam je mesto još od srednjeg veka. Ka njoj idemo sa bogatom kulturom i istorijom", rekao je Irinej u intervjuu za Večernje novosti.


Upitan o odnosu SPC prema desničarskim organizacijama poput "Dveri srpske", "Obraza" i "Naši 1389", Irinej je rekao da nijednu od tih organizacija nije osnovala crkva i da one imaju "dobrih stavova", ali da SPC ne podržava "sva njihova razmišljanja".


"Mi posmatramo njihov rad i priznajemo da tu ima dobrih stavova i pogleda, mada postoje i oni koji predstavljaju njihovo mišljenje", rekao je patrijarh i dodao da crkva pozdravlja "sve što je dobro odakle god da dolazi", ali da ne znači i da podržava sva njihova razmišljanja.


"Ove organizacije nisu postale našom voljom, a u javnosti se predstavljaju time što zastupaju stavove crkve", rekao je Irinej govoreći o desničarskim organizacijama.


Upitan o raščinjenom vladici Artemiju, Irinej je rekao da je bivši episkop Artemije "velika rana srpske crkve" i da će ako ne bude prihvatio razgovor biti isključen iz crkve.


"On nije raščinjen ni pod čijim pritiskom, niti po bilo čijoj volji sa strane. Drugačije se nije moglo. Nekoliko godina je bio u raskoraku sa Saborom i Sinodom i postao je velika smetnja rešavanju problema na Kosovu", rekao je Irinej i dodao da je Artemije pogrešio u tome što je "Kosovo smatrao ličnim, a ne problemom srpske crkve i naroda".


"Veliki greh je počinio što je povukao monahe iz manastira da bi na kraju uradio nešto što se graniči sa bespameću. Uvek je tvrdio da to neće činiti, ali ovo što radi je raskol koji je nebivao", rekao je Irinej.


Na pitanje o merama protiv Artemija, patrijarh je rekao da će pokušati da razgovara s njim.


"Pokušaćemo da razgovaramo s njim iako on već dugo odbija bilo kakav dijalog. Ukoliko ni to ne prihvati, učinićemo ono što je najtragičnije za jednog hrišćanina - biće izopšten iz crkve", rekao je Irinej.

Četvrtak 07.04.2011. 01:58
Vladika Artemije je smenjen jer je bio velika smetnja resavanju problema na Kosovu,izjavi Patrijah. Sad posto ga nema tamo svi problemi na Kosovu su reseni,pravo blagostanje za srpski narod.
Četvrtak 07.04.2011. 02:44
Ovog kad vidim... elem, odlucio ovaj kao srpski patrijarh da se malo dodvori narodu pa ajd da kaze neku poluprihvatljivu izjavu. Videcemo mi njega kad papa dodje u Nis kako ce mu ljubiti i ruke i noge (mada je to vec sigurno odradio). Obicaj izajnik, kao i svi u vrhu bilo koje srpske institucije...
Četvrtak 07.04.2011. 10:40
Ne mogu da verujem kakve gadosti pisete za Patrijarha nase Svete Pravoslavne Crkve! Da Gospod Bog nije hteo Irinej nikada ne bi postao Patrijarh. Vidite trn u oku bliznjeg, a ne primecujete balvan u oku svom! Sram vas bilo! Crkva se mora postovati, a ukoliko je Patrijarh ucinio nesto protiv pravoslavlja Bog ce mu suditi, a ne ljudi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online