Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 06.04.2011.
17:38 >> 21:57h
Vestionline A

Tadić doputovao u Pariz

Predsednik Srbije Boris Tadić doputovao je danas u Pariz, gde će u naredna tri dana sa francuskim državnim vrhom razgovarati o evropskim integracijama Srbije. Tadića je na pariskom aerodromu Orli, uz najviše državničke počasti - intoniranje himni dveju država i gardu, dočekao predstavnik Vlade Francuske - ministar unutrašnjih poslova Klod Gean.

Boris Tadić u trodnevnoj poseti Francuskoj

Gean, koji je doskora bio generalni sekretar Jelisejske palate, slovi za čoveka od poveranja francuskog predsednika Sarkozija.

U delegaciji koju predvodi predsednik Tadić su i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Djelić i ministri odbrane i spoljnih poslova Dragan Šutanovac i Vuk Jeremić.

Tadić će u popodnevnim satima imati susrete u Spoljnopolitičkom odboru francuskog parlamenta, a na Vojnoj akademiji u Parizu održaće predavanje na temu "Srbija, Francuska i Evropska unija".

Čekajući Tadića, popadali u nesvest


Dvojici pripadnika francuske Garde, koja je danas na pariskom aerodromu Orli dočekala predsednika Srbije Borisa Tadića, je pozlilo, a jedan od njih se onesvestio.

Prema rečima izveštača Tanjuga, stajanje na aerodromskoj pisti od sat i po vremena, šlemovi na glavama i 22 stepena, koliko je trenutno u glavnom gradu Francuske, uticali su da gardistima pozli i to neposredno pred sletanje aviona predsednika Srbije.

Jedan od njih je gotovo pao na zemlju, a isto bi se verovatno dogodilo i drugom, da ih munjevito nisu zamenila druga dvojica gardista.

Kada je Tadić izašao iz aviona sve je bilo "pod konac" i smotra je izvršena bez problema.

Predsednik Srbije će, takođe, prisustvovati i otvaranju memorijalne izložbe posvećene srpskoj umetnici Olji Ivanjicki.

Tadić će se u petak 8. aprila sastati sa svojim francuskim kolegom, a predviđen je i susret sa premijerom Fransoa Fijonom.

Kako je najavljeno, Tadić će tokom posete položiti vence na Trijumfalnoj kapiji i na groblju Tije, gde su sahranjeni srpski vojnici.

Predsednik Srbije je poslednji put boravio u Francuskoj 27. i 28. maja 2009. godine, kada su, između ostalog, dogovoreni ključni elementi Sporazuma o strateškom partnerstvu.

  Tadić: Očekujemo kandidaturu

 

Predsednik Tadić razgovarao je, na početku zvanične posete Francuskoj, s predsednikom Spoljnopolitičkog odbora francuskog parlamenta Akselom Ponjetovskim i članovima tog tela.

 

Srbija do kraja godine očekuje kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji (EU), izjavio je danas na Vojnoj akademiji u Parizu predsednik Srbije Boris Tadić i izrazio očekivanje da joj na tom putu neće biti postavljani dodatni uslovi, niti da će biti usporavana.

 

Prema rečima Tadića, Srbija je pokazala da uspešno može da se bori protiv organizovanog kriminala, da razvija dobre odnose sa velikim brojem vanevropskih država, kao i da je bitan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

 

"Bez stabilne Srbije nema dugoročne stabilnosti, održivog razvoja i predvidive budućnosti u regionu", kazao je Tadić.

 

Govoreći o odnosima među državama jugoistočne Evrope, Tadić je rekao da su oni danas najbolji u poslednjih dvadeset godina.

 

Predsednik Srbije je istakao da saradnja sa Haškim tribunalom za Srbiju ostaje državni prioritet.

 

"Činimo sve da lociramo i uhapsimo Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali očekujemo isti princip i nezavisnu istragu, pod patronatom UN, o trgovini organima na Kosovu i Albaniji, gde su većina žrtava bili Srbi", naglasio je Tadić.

 

On je rekao da Beograd nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali da želi održivo rešenje za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca.

 

"Rešenje ne može da bude da jedna strana dobije sve, a druga strana izgubi sve", kazao je Tadić, ukazavši da Srbi na severu ne žele da žive na nezavisnom Kosovu, a da Albanci ne žele da žive pod okriljem Srbije.

 

Tadić je kazao i da Srbija podržava teritorijalnu celovitost Bosne i Hercegovine, dva entiteta i tri konstitutivna naroda i istakao da rešenja ne mogu da im se nameću spolja. Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala, predsednik Srbije je istakao da se Srbija bori da iskoreni zlo organizovanog kriminala, koje je pokušalo da uđe i u politiku.

 

Učesnicima skupa na Vojnoj akademiji u Parizu obratio se i admiral Rikard Labord, direktor Studija nacionalne odbrane, koji je pozdravio predsednika Srbije

i podsetio da su Srbi i Francuzi imali istorijske dobre odnose.

 

Navodeći da u Beogradu postoji natpis "Volimo Francusku kao što je ona nas volela", on je rekao da Srbija i Francuska i u budućnosti mogu da sarađuju zarad prosperiteta celog kontinenta, i dodao da je angažman predsednika Srbije pomogao demokratske promene u Srbiji i doprineo pomirenju sa Hrvatskom i BiH.

Tadić u otvorio izložbu slika Olje Ivanjicki

Poznata srpska slikaraka: Olja Ivanjicki

Predsednik Srbije Boris Tadić večeras je u Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorio izložbu poznate srpske slikarke Olje Ivanjicki, istakavši da Srbija i Francuska treba da partnerstvom pomažu i očuvaju kulturno-istorijsku baštinu dva naroda.

Tadić je, obraćajući se prisutnima, rekao da strateška saradnja Srbije i Francuske treba da pospeši i dalje evropske integracije Srbije, ali i da partnerstvo treba da pomogne u razmeni studenata, profesora, naučnika, istraživača, da bi se očuvala kulturno-istorijska baština oba naroda.

On je, otvarajući izložbu Olje Ivanjicki (1931-2009), kazao da su na ovoj izložbi prikazani rani radovi naše poznate slikarke, ali i kasniji, iz perioda koji je inspirisan Lazom Kostićem, Njegošem i Nikolom Teslom.

"Uvek je bila korak ispred svog vremena", naglasio je predsednik Srbije. Na izložbi je prikazano 29 dela Olje Ivanjicki, među kojima su "Njegoš" iz 1997. godine, "Muzika sfera" iz 1992, "Dama sa hermalinom" iz 1981, "Anđeo Rafael" iz 1990. i "Leonardova godina" iz 2009. godine.

Skupu u Kulturnom centru Srbije prisustvovalo je više stotina ljudi.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.04.2011. 18:12
Francuzi padaju u nesvest pri dolasku Tadica. Svesni su razornih posledica njegove zadnje medjunarodne posete Japanu
Sreda 06.04.2011. 19:29
E, sad on hoda po svetu i izvinjava se svima sto je Putin dolazio u Beograd.
Sreda 06.04.2011. 18:53
Bas ste vi Srbi naivni i zaboravni..Dosao covek da obidje onu Bobicku u onom apartmanu sto Raja Sirotinja placa 7000E mesecno (ispravite me za cifru ako sam pogresio).Danas suncano u Parizu..ima da se dize..cialis viagris..nesta ce vec pomoci..rokaj samo i za mene, gsn predsednice..al robijati moras ipak sám..Kad ne znate koridor onda zidajte za vas zatvore..trebace vam
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online