Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 06.04.2011.
12:41
D. Lukić - Vesti A

Zavera oko KiM (3): Duga lista zločinaca

Pored brojnih obaveštajnih depeša i nedavnog izveštaja Dika Martija u Evropskom parlamentu o Tačijevim kriminalnim delatnostima, Hilari Klinton ima pred sobom i rezultate kriminalističkih istraga o većem broju Tačijevih najbližih saradnika. "Global post" poseduje obaveštajni izveštaj koji je 2008. godine sačinila Jedinica za ratne zločine pri tadašnjoj Misiji UN na Kosovu (Unmik).

Zaštita: Hašim Tači i Joakim Riker
 

U raportu se opisuje kako su, odmah posle agresije na Srbiju, nemački vojnici u sastavu NATO-a na Kosovu oslobodili 14 ljudi koje je držala i terorisala OVK u Prizrenu. U zatvoru je nađeno i telo ubijenog Srbina kojem su ruke bile vezane. Među optuženima u ovom slučaju nalazi se i ime Kadrija Veselija, koji važi za najbližeg Tačijevog prijatelja i saradnika.

Veseli je bio rukovodilac SHIK-a, obaveštajne službe OVK. Na listi ostalih pripadnika terorističke OVK, osumnjičenih za ubistva i mučenja u prizrenskom zatvoru, nalaze se, takođe i bivši visoki komandanti OVK, Tačijevi prijatelji: Azem Sila, Sabit Geci i Fatmir Ljimaj. "Post" podseća da za zločin u Prizrenu niko nije optužen i dodaje da Geci i Ljimaj figuriraju u još nekoliko kriminalističkih istraga. Silu je uhapsila (2009) kosovska policija za učešće u ubistvu jednog Tačijevog političkog protivnika.
 

Američke ujdurme

Navodi se da su u brojnim slučajevima Amerikanci direktno sprečavali istražitelje misije da pretresaju stanove osumnjičenih Albanaca, a u jednom slučaju su, navodi se u istraživanju, direktno sprečili i izricanje već donesene presude rukovodiocu OVK. Amerikancima je za to bio dovoljan samo jedan telefonski poziv funkcionerima UN u Prištini.

Ljimaj, bivši član rukovodstva OVK i negdašnji Tačijev ministar transporta, bio je optužen u procesu koji je protiv njega vodio Euleks. Haški tribunal oslobodio ga je optužbi za ratne zločine nad srpskim i albanskim stanovništvom. Geciju se trenutno sudi za ratne zločine. Tužioci i svedoci terete ga da je u albanskom Kukešu upravljao zatvorom OVK i da je tamo mučio i Albance osumnjičene za navodnu saradnju sa Srbima. Jedan od dvadeset preživelih iz zatvora u Kukešu naveo je pred sudom da je viđao Tačija kako često dolazi kod Gecija u zatvor. Kaže da je Tači video mučenja u zatvoru, ali da protiv toga nije nikada ništa preduzeo.


Opširan deo istražnog materijala "Global posta" bavi se "krajnje frustrirajućim" faktima o pritisku koji su američke diplomate na Kosovu vršile pri svakom pokušaju nezavisnih istražitelja misije UN da otvore dosijee o kriminogenom delovanju albanskog vrha u Prištini. Nekoliko bivših i sadašnjih zapadnih diplomata u službi na Kosovu, poveravaju "Postu" da je bilo kakva nezavisna istraga bila "naprosto nemoguća zbog mešanja i intervencija Amerikanaca".


"Global post" navodi da su Amerikanci štitili i mnoge druge albanske političke ličnosti, većinom članove OVK i bliske saradnike i prijatelje Hašima Tačija. Kako se navodi, to se radilo da bi se održao lažni utisak da je Kosovo stabilna zemlja sa stabilnim i kooperativnim rukovodstvom.


Bivši visoki međunarodni funkcioneri na Kosovu svedoče da su i zvaničnici u NATO-u i UN bili "takođe, u dobrom broju slučajeva, saučesnici u ometanju i usporavanju istrage nad kosovskim rukovodiocima", mada je jedan deo tih funkcionera bio istovremeno"ljut i frustriran ponašanjem Amerikanaca".
 

"Brižni" nemački diplomata

U junu (14) 2008. godine, bivši šef misije na Kosovu, Nemac Joakim Riker, izdao je izvršno naređenje da se suspenduje već izrečena kazna zatvora za bivšeg komandanta OVK Samija Luštakua koji je u to vreme bio predsednik opštine. U naredbi do čije je kopije došao "Post", Riker obrazlaže da bi sudska osuda onemogućila Luštakua da kad izađe iz zatvora - ponovo bude "gradonačelnik", kao i da bi to bilo "politički veoma osetljivo u ovoj fazi zemlje (posle objavljivanja samostalnosti) i bilo štetno po javni interes"! Istraživači "Global posta" došli su do saznanja da su agenti CIA na Kosovu pokušali da (pre suđenja) spreče vojnike NATO-a da uhapse Luštakua.


Sutra čitajte: Zavera oko KiM (4): Vašington ubija istinu

POVEZANE VESTI

Sreda 06.04.2011. 19:08
i sa ovom nakazom. ovim koljacem srba se vode pregovori. boze dragi, ima li te.
Sreda 06.04.2011. 12:48
....vec stampaju medalje za njih......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online