Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 05.04.2011.
20:21
Vestionline A

''Pokačili'' se Jeremić i Mićunović

Od evropejstva ne treba praviti novi marksizam ili nešto u šta se ritualno zaklinjemo, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić u polemici sa predsednikom Odbora Skupštine Srbije za inostrane poslove Dragoljubom Mićunovićem, koji mu je prigovorio da vodi nekonzistentnu spoljnu politiku.

Mićunović je na sednici Odbora rekao Jeremiću da Srbija "šalje loš signal" Evropskoj uniji (EU) time što će Beograd u septembru organizovati ministarsku konferenciju Pokreta nesvrstanih zemalja, i tako obeležiti 50.godišnjicu prvog samita nesvrstanih.


Prema oceni Mićunovića, takav je potez "nekonzistentan" sa proklamovanim ciljevima spoljne politike Srbije u kojoj je prioritet članstvo u EU.

Uz svo dužno poštovanje, grešite: Vuk Jeremić i Dragoljub Mićunović

Izgradnja evropskog društva baziranog na evropskim standardima i vrednostima, uzvratio je Jeremić, nešto je oko čega možemo da postignemo konsenzus.


"Uz dužno poštovanje, profesore, mislim da grešite kada je reč o slanju signala susedima: sve bivše jugoslovenske republike, uključujući i Sloveniju, članicu EU i NATO, pokazale su veliki stepen razumevanja" za organizovanje konferencije nevsrstanih, rekao je Jeremić.


Na opasku Mićunovića da nije mislio na loš signal susedima nego na loš signal EU, Jeremić je podsetio da je više od dve trećine članica Pokreta nesvrstanih ili u Frankofoniji i ili u Komonveltu.


"Svake godine oni se okupljaju u Londonu ili Parizu, i London i Pariz se nimalo ne snebivaju da pozovu te iste države koje treba da dođu u Beograd, kada se radi o britanskim ili francuskim interesima", naglasio je Jeremić.


Prema rečima Jeremića, "nije bilo lako" izboriti da se ministarski skup Pokreta nesvrstanih organizuje upravo u Beogradu.


"Na kraju je postignut kompromis da se Samit nesvrstanih održi u Indoneziji, a ministarska konferencija u Beogradu, mada su se mnogi protivili tome", objasnio je Jeremić.


"Kada je reč o našem državnom odnosu prema tome", podsetio je Jeremić, "najviši rukovodioci ove zemlje su se javno, na javnim skupovima, obavezali na to, pa bi svako dovođenje u pitanje ovog skupa bili veliki problem i velika blamaža za ovu državu", ukazao je Jeremić.


Pojedini članovi Odbora iz Liberalno demokratske partije (LDP) prethodno su kritikovali Jeremića, zbog saradnje sa zemljama "trećeg sveta", na šta je on citirao predsednika Srbije Borisa Tadića u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama, kada je podržao organizaciju konferencije u Beogradu.


Jeremić je, u polemici sa Mićunovićem, citirao i službenu belešku o parlamentarnoj poseti Mićunovića Egiptu u decembru 2009. godine.


"Vi ste se tada, gospodine Mićunoviću, sastali sa predsednikom spoljnopolitičkog Odbora Skupštine Egipta i sa predsednikom Skupštine, i o tome postoji službena beleška koju je sastavio ambasador", precizirao je Jeremić, i dodao:

"U toj službenoj belešci se kaže da je profesor Mićunović rekao da Srbija, iako nije više članica Pokreta nesvrstanih, a kao najveća zemlja iz bivše Jugoslavije, želi da nastavi da sarađuje i doprinosi ulozi nesvrstanih".

"Mićunović je potvrdio", citirao je Jeremić, "i nameru Srbije da, uz egipatsko predsedavanje, 2011. godine bude domaćin jubilarnog skupa, na šta je egipatska strana reagovala sa odobravanjem".

POVEZANE VESTI

Utorak 05.04.2011. 21:37
Па зар баш морате да цитирате тог циркуског метузалема Мићуновића? Па још са сликом. Јбг идем ипак да читам о прелепој Беквалчевој.
Utorak 05.04.2011. 21:51
Prvo su se obojica ubijali da se SAMIT nesvrstanih održi u Beogradu u čast sećanja na osnivače Tito, Naser, Nehru i Sukarno. Igrali su pipirevku u Egiptu i Indoneziji dok u Indiji ne stoje nikako. Na kraju su iskukali ministarsku konferneciju, ali opet zbog Tita kao osnivača , a ne zato što neko njih ceni. Sada počinje cirkus, prvo moraju kao "proevropski svrstani" da organizuju sastanak NATO u Junu, pa onda u istom tom Beogradu da kao "nesvrstani" organizuju ministarski sastanak nesvrstanih. Na njih gledaju kao pajace još od onog Nobela Sjaobinga i Saše Jankovića. Pas sa maslom ne bi pojeo njihovu spoljnu politiku.
Četvrtak 14.07.2011. 09:38
Sta radi ovaj covek u politici,kad nije sposoban ni za penziju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online