Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.04.2011.
21:18
Vestionline A

Slab odziv na "Fejsbuk" protestu

U Beogradu je održan prvi politički Fejsbuk protest na Trgu Republike pod sloganom "4. april - omladina uzvraća udarac", zbog nezaposlenosti mladih, teške ekonomske situacije i nezadovoljstva političkom elitom, ali uz slab odziv građana.

Jedna od parola na protestu
 

Protest je organizovala istoimena grupa društvene mreže "Fejsbuk", kako bi obeležila Dan studenata, koji je, kako su rekli, postao dan mladih i nezaposlenih koji ustaju za svoja prava.

Iako je bilo najavljeno više hiljada, s obzirom na broj ljubitelja grupe na toj društvenoj mreži, na skupu se, prema podacima policije, okupilo oko 250 građana. Skup je trajao oko sat i po i za to vreme okupljenima se niko nije obratio, već je puštana muzika. Okupljanje je proteklo bez incidenata uz prisustvo nekoliko policijaca.

Prema rečima okupljenih, oni protestuju, jer je studiranje u Srbiji postala privilegija bogatih, zbog teške ekonomske situacije, loše privatizacije, velike nezaposlenosti, kršenja prava radnika...

Na Trgu Republike okupilo se oko 250 građana
 

Okupljeni su nosili crvene i zastave sa likom Žarka Marinovića, studenta koji je stradao 4. aprila 1936. godine, kao i plakate sa natpisom "Omladina uzvraća udarac tajkunima, bankama i njihovim strankama", "Ni Tadić, ni Nikolić - za antikapitalistički pokret"...

Jedan od organizatora protesta Robert Perić iz Kosovske Mitrovice rekao je da je 70 ljudi stiglo iz tog grada, kako bi podržali Beograđane i poručili javnosti da neće glasati ni za jednog političara.

"Dosta naših prijatelja živi ovde i žalili su se da je teško studirati. Došli smo da dokažemo da je moguće živeti i bez glasanja", rekao je Perić.

On je najavio da će 6. aprila, biti održan sastanak organizatora skupa u Domu omladine na kome će biti dogovorene dalje akcije grupe.

Odzivom građana na platou ispred Trga Republike nije bio zadovoljan Ljubiša Đokić, poznatiji kao Džo Bagerista, jedan od simbola petooktobarskih promena, koji je od vlasti ponovo tražio da izvrši lustraciju, kako bi se "onima koji su nas ovde doveli, zabranilo bavljenje politikom".

U Hrvatskoj i Crnoj Gori već duže vreme traju protesti protiv tamošnje vlasti, koji se organizuju putem novih medija i društvenih mreža.

Četrvrti april proglašen je za Dan studenata u znak sećanja na 4. april 1936. godine i smrt Žarka Marinovića, koga je pripadnik ljotićevaca ubio s leđa, dok su se studenti borili za autonomiju fakulteta, besplatno školstvo i zdravstveni zaštitu i protiv nadiranja fašizma.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.04.2011. 21:25
Кад видим вас латиничаре... дабогда вам владали Николић и Тадић заједно!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online