Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.04.2011.
15:17
Vestionline A

Zbog Pacolija novi izbori na Kosmetu

Predsednik Skupštine Kosova i Metohije Jakup Krasnići obavlja funkciju vršioca dužnosti predsednika Kosova od kada je Ustavni sud odlučio da je izbor Bedžeta Pacolija neustavan, objavljeno je danas na sajtu Predsedništva Kosova, uz obaveštenje da sastanak na kome je trebalo da se obavi primopredaja dužnosti neće biti održan. Krasnići je najavio mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora kako bi se rešila kriza.

Krasnići predsedava dok se ne reši šta dalje

Iako je bilo najavljeno da bi Bedžet Pacoli danas u 10 sati trebalo da preda dužnost Krasnićiju, taj sastanak nije održan, javlja KiM radio.

"Planirani sastanak u predsedništvu danas neće biti održan", objavljeno je na sajtu predsedništva Kosova.

Jakup Krasnići je izjavio danas da je moguće održavanje vanrednih parlamentarnih izbora na Kosmetu ako se stranke ne dogovore o izboru novog predsednika. Krasnići je za Radio-televiziju Kosova ocenio da je izbor Bedžeta Pacolija za predsednika Kosova 22. februara bio nepotrebno ubrzan korak i da pre toga nije bilo komunikacije predstavnika političkih partija.

Izbor Pacolija je prošle nedelje osporio Ustavni sud Kosova, ocenivši da on nije imao protivkandidata, kao i da u sali nije bilo dovoljno poslanika za izbor predsednika. Sada parlament ponovo treba da bira predsednika, ali nije jasno da li Pacoli, koji je najavio novu kandidaturu, ima potrebnu većinu.

Krasnići, koji je i funkcioner vladajuće Demokratske partije Kosova, rekao je da će se u roku od šest meseci, koliko će on biti vršilac dužnosti predsednika, izmeniti član 86. Ustava, kojim se reguliše način izbora predsednika.

"U roku od šest meseci možemo da izvršimo izmene Ustava i da se predsednik Kosova bira neposrednim izborima", rekao je on.

Međutim, lider DPK Hašim Tači prošle nedelje je izjavio da će novi predsednik biti brzo izabran. Prištinski mediji objavili su da u DPK ne postoji saglasnost da za predsednika bude izabran Pacoli, lider Alijanse novo Kosovo, njihovog koalicionog partnera.

Najviši predstavnici opozicionih stranaka, Demokratskog saveza Kosova (DSK), Alijanse za budćnost Kosova i pokreta "Samoopredeljenje" traže da se za predsednika Kosova predloži i drugi kandidat i ističu da ne podržavaju kandidiaturu Pacolija za predsednika.

Opozicija je najavila da neće prisustvovati sednici Skupštine na kojoj će se glasati za predsednika, ako ta ličnost ne bude izabrana konsenzusom političkih partija.

DSK zahteva da se prethodno postigne dogovor o održavanju parlamentarnih izbora tokom naredne godine, o promenama Ustava u delu koji se odnosi na izbor predsednika i izmenama izbornog zakona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online