Ponedeljak 04.04.2011.
15:17
Vestionline

Zbog Pacolija novi izbori na Kosmetu

Krasnići predsedava dok se ne reši šta dalje

Iako je bilo najavljeno da bi Bedžet Pacoli danas u 10 sati trebalo da preda dužnost Krasnićiju, taj sastanak nije održan, javlja KiM radio.

"Planirani sastanak u predsedništvu danas neće biti održan", objavljeno je na sajtu predsedništva Kosova.

Jakup Krasnići je izjavio danas da je moguće održavanje vanrednih parlamentarnih izbora na Kosmetu ako se stranke ne dogovore o izboru novog predsednika. Krasnići je za Radio-televiziju Kosova ocenio da je izbor Bedžeta Pacolija za predsednika Kosova 22. februara bio nepotrebno ubrzan korak i da pre toga nije bilo komunikacije predstavnika političkih partija.

Izbor Pacolija je prošle nedelje osporio Ustavni sud Kosova, ocenivši da on nije imao protivkandidata, kao i da u sali nije bilo dovoljno poslanika za izbor predsednika. Sada parlament ponovo treba da bira predsednika, ali nije jasno da li Pacoli, koji je najavio novu kandidaturu, ima potrebnu većinu.

Krasnići, koji je i funkcioner vladajuće Demokratske partije Kosova, rekao je da će se u roku od šest meseci, koliko će on biti vršilac dužnosti predsednika, izmeniti član 86. Ustava, kojim se reguliše način izbora predsednika.

"U roku od šest meseci možemo da izvršimo izmene Ustava i da se predsednik Kosova bira neposrednim izborima", rekao je on.

Međutim, lider DPK Hašim Tači prošle nedelje je izjavio da će novi predsednik biti brzo izabran. Prištinski mediji objavili su da u DPK ne postoji saglasnost da za predsednika bude izabran Pacoli, lider Alijanse novo Kosovo, njihovog koalicionog partnera.

Najviši predstavnici opozicionih stranaka, Demokratskog saveza Kosova (DSK), Alijanse za budćnost Kosova i pokreta "Samoopredeljenje" traže da se za predsednika Kosova predloži i drugi kandidat i ističu da ne podržavaju kandidiaturu Pacolija za predsednika.

Opozicija je najavila da neće prisustvovati sednici Skupštine na kojoj će se glasati za predsednika, ako ta ličnost ne bude izabrana konsenzusom političkih partija.

DSK zahteva da se prethodno postigne dogovor o održavanju parlamentarnih izbora tokom naredne godine, o promenama Ustava u delu koji se odnosi na izbor predsednika i izmenama izbornog zakona.

2024 © - Vesti online