Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 04.04.2011.
11:52
Večernje novosti A

Srbi prodali Albancima Kosovo Polje

Srbi na Kosmetu sve više prodaju imanja Albancima, koji ne pitaju za cenu kada su "strateška mesta" u pitanju. I pored toga, u posedu Srba je oko 58 odsto imovine na Kosovu i Metohiji.

Pogled sa Gazimestana na Kosovo Polje

Monahinje manastira Gračanice u poslednjih nekoliko godina kupile su osam hektara zemlje uz manastir, kako bi zaštitile svetinju i sebe. Pri poslednjoj trgovini, pomogao im je i Novak Đoković sa 100.000 evra, i tako je isplaćen deo vlasniku koji je odlučio da manastiru proda zemlju po povlašćenoj ceni od 4.000 evra po aru.

Pacolijev pogled na Gračanicu

 

Monahinje manastira Gračanice svim silama nastoje da sačuvaju okruženje otkupljujući okolne parcele. Lokaciju na brdu Palandište, iznad svetinje, nisu uspele da otkupe, jer je tih dvadesetak hektara, po astronomskoj ceni, kupio Bedžet Pacoli. Ovdašnja starosedelačka porodica Sekulić prodala je zemljište na kome je Pacoli izgradio velelepnu vilu. Izgradnjom palate, opasane kilometarskim zidom visokim oko dva metra, za koju se ne zna ni koliko ima kvadrata, i koja je izgrađena bez ikakvih dozvola, Pacoli je želeo da pokaže koliko je moćan.

Nema preciznih podataka o tome koliko na Kosmetu ima srpske zemlje, koliko se prodaje, i po kojoj ceni. Razlozi tome su, najverovatnije, što ni Srbi, kao prodavci, ni Albanci, kao kupci, ne žele da njihove transakcije budu javne, kao i da, koliko je to moguće, izbegnu plaćanje poreza.

Igor Popović, rukovodilac grupe za pravosuđe u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, kaže za "Novosti" da je problem što u mnogim mestima na Kosmrtu nema uslova za povratak Srba, pa imanja i zemlju prodaju u bescenje. 

"Kosmet je od 1999. napustilo 260.000 Srba, a ostalo ih je oko 130.000. Blizu 58 odsto ukupne katastarske imovine na KiM pripada Srbiji. Od toga, 27 odsto imovine je u privatnom vlasništvu Srba. Problem je što uslova za povratak Srba u mnoge sredine nema, pa uzurpiranu srpsku imovinu koriste Albanci - ili je kupuju u bescenje tamo gde mogu, ili je plaćaju papreno tamo gde smatraju da treba razbiti srpski korpus", kaže Popović.

Podaci Dragana Velića, predsednika SNV centralnog Kosova, nešto su drugačiji. On kaže da je do 2005. godine 37 odsto ukupne nepokretne imovine na KiM bilo u privatnom vlasništvu Srba. Sa državnim vlasništvom, to je iznosilo 70 odsto od ukupno 10.800 kvadratnih kilometara teritorije južne srpske pokrajine.

Razbijaju enklave


Najviše novca za imanja Albanci daju Srbima naseljenim u enklavama, kao što su Goraždevac, Velika Hoča, Orahovac, i u etnički srpskim selima. Strategija je da se kupi, po basnoslovnoj ceni, srpska kuća u središnjem delu sela.

"Albanci danas Srbima nude i po 8.000 evra za ar zemlje duž saobraćajnica, saobraćajnih čvorišta i pojedinih gradova. Kraj puta Priština - Skoplje prodati su čitavo naselje Veternik i ogroman deo Čaglavice. Prodata je i srpska imovina kraj magistralnog puta Priština - Peć i Priština - Niš, a celo Kosovo Polje sada je albansko!", kaže Velić.

Očigledno je, dakle, da je samo u poslednjih pet godina privatno vlasništvo Srba nad nepokretnostima opalo sa 37 na 27 odsto i da bi, ako se taj trend nastavi, za desetak godina Srbi postali manjinski vlasnici zemlje na Kosmetu.

Ministar za KiM Goran Bogdanović kaže da država Srbija čini konkretne korake za povratak raseljenih. Ali, on naglašava da se sve to odvija teško zbog nedostatka bezbednosti za srpski živalj. Posebni napori ulažu se u ekonomsko snaženje povratničkih sredina, kako bi one postale samoodržive. Ulažu se sredstva u izgradnju i obnovu kuća i stanova, ali, prema oceni ministra, i taj posao ugrožava nestabilno i nebezbedno stanje na KiM.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju kaže da se na Kosmet do sada vratilo samo oko 5.500 Srba, i to u seoske sredine. U gradove se zbog bezbednosti niko ne vraća.

Ivanović priznaje i da je većina povratnika na Kosmet otišla na svoju incijativu i iz pepela počela da diže imanja. Ispostavilo se da je devastirana i spaljena imanja lakše dići ponovo nego iseliti Albanca sa uzurpirane imovine. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.04.2011. 12:17
tako to ide kad izostane pomoc drzave srbije. namerno ili ne. kako god, bojim se da ne bude kasno. ako vec nije. primer kako se ne stiti nacionalni interes svoje drzave. cista dedinjska politika...
Ponedeljak 04.04.2011. 12:41
U Banatu ako paor dobije 5000 evra za hektar tri dana viče "Trst je naš" poludi čovek od sreće. Ovaj proda MANASTIRU ar za 4000 evra a hektar ima 100 ari i eto ga 400.000 evra. Onda se braćela lepo zaposli u državnoj službi, kupi stanove i lokale po Beogradu i Novom Sadu i pušta na najjači zvučnik "Vidovdan". A oni preživeli mučenici sa Košara rintaju za 17.000 dinara mesečno. Nekome rat nekome brat, tako ćemo i proći. Zato se i zateže sa prenosom katastra jer će isplivati koji su to Veliki Srboljubi već završili posao.
Ponedeljak 04.04.2011. 14:08
Ja ove ljude ne osudjujem. Zalosno jeste i krivo mi je ali vide ljudi da ni drzava ne vodi racuna o KiM i da je to gotova stvar veoma brzo (potpisace ovi uskoro) a plus muce se po izbeglistvu i jednostavno zivot ide dalje. Za ovo je kriva samo i jedino vlast i drzava sto se ne bavi ovim problemom na odgovarajuce nacine. Mada, o cemu se oni uopste i brinu? Mozda o psima u nekom azilu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online