Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 03.04.2011.
15:33
Politika A

Sanino: Članstvo u EU nije poklon

Srbija je dosta uradila u reformama neophodnim za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji ali mora da ispuni i sve obaveze, rekao je predstavnik Direktorata za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino.

Ivica Dačić i Stefano Sanino (arhivska fotografija)
 

Sanino je u intervjuu za "Politiku" rekao da je posle početnih problema u reformi pravosuđa u Srbiji "urađen ozbiljan posao" uz blisku saradnju sa Savetom EU i Venecijanskom komisijom.

On je izrazio verovanje da je Srbija po tom pitanju "na dobrom putu", ali da Beograd treba da pokaže konkretne rezultate u reizboru sudija i tužilaca.

Prema njegovim rečima, rekonstruisana Vlada Srbije sada može da se fokusira na prioritete koje je sama odredila i naveo da sve obaveze u evrointegracijama moraju biti ispunjene.

Kada je reč o mišljenju i preporuci EK u vezi s kandidaturom Srbije, to je odluka koja će biti doneta na osnovu više elemenata, rekao je Sanino i dodao da je komesar Štefan File bio veoma jasan i nabrojao sve elemente.

Sanino je precizirao da su to - vladavina prava, reforma pravosuđa, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, finansiranje partija, blanko ostavke, ocena regionalne saradnje, saradnja s Tribunalom u Hagu.

Prema njegovim rečima, članstvo u EU ne dobija se na poklon niti se stiče zahvaljujući geografskoj pripadnosti Evropi.

Sanino je izrazio uverenje da saradnja s Haškim tribunalom "neće stvarati probleme", ali da "napori i posvećenost moraju biti pojačani", kao i da je započeti dijalog s Prištinom korak u pravom smeru - prema članstvu u EU.

Na pitanje kako vidi povezivanja učlanjenja Srbije u NATO-u sa članstvom u EU, on je kazao da "to svakako nije uslov za članstvo, to je suvereno pravo svake države da odluči kojoj organizaciji želi da pripada".

"Ne mogu da govorim u ime NATO-a, ali ono što mogu da kažem jeste da neke države članice EU nisu članice NATO-a, kao i da neke evropske članice NATO-a nisu u EU", kazao je Sanino za "Politiku".
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.04.2011. 08:37
naravno da nije poklon. zato i nece vecina gradjana srbije u zlocinacku EU. nismo im zaboravili zlo koje su nam i jos uvek prave. pederskopedofilska EU seme im se zatrlo. neka se nose. nikada u EU i NATO zlikovacke i umno poremecene organizacije.
Nedelja 03.04.2011. 17:20
I ovaj je saradnju sa Hagom stavio na zadnje mesto po redosledu zadataka. Nije pošteno, pa žuti nas već 3 godine ubeđuju da je Mladić uslov da uđemo u EU inače smo sve ostalo ispunili. Sada više nema ni zabeleški, ni premetačine, hapšenja mogućih jataka, izgleda našli su se žuti u nebranom grožđu. Vreme polako ističe, još ćemo mi na kraju kao Bugari usvajati u skupštini zakone na engleskom, samo da se uhvati voz.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online