Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.04.2011.
12:17

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Tumor kosi na Pešteru

Od malignog tumora mozga, koji je do pre desetak godina bio prava retkost na Pešteru, u Sjenici su, u poslednjoj deceniji obolele 24 osobe. Broj obolelih verovatno je znatno veći, jer je opaka bolest kod nekih pacijenata sa Peštera otkrivena u drugim zdravstvenim centrima u Srbiji. "Sve sam bliži uverenju da su ovi tumori posledica radioaktivnih materija zaostalih posle 1999. godine", kaže dr Hivzo Gašanin, neuropsihijatar Doma zdravlja u Sjenici.

Posledice bombardovanja vojnog aerodroma Dubinje kod Sjenice

- Broj obolelih od malignog tumora mozga od 2000. godine rapidno se povećava, imamo nenormalno veliki broj pacijenata obolelih od ove bolesti, mnogo više od svetskog proseka. Najviše tumora bilo je od 2005. do 2006. godine i tada je prosto počela da me hvata panika - kaže dr Gašanin koji kao upoređenje navodi da je u periodu od 1990. do 2000. godine u Sjenici registrovan samo jedan slučaj tumora mozga i to - benignog.

Municija sa uranijumom

 

Oko vojnog aerodroma Dubinje još je rasuto na stotine zaostalih NATO bombi, sumnja se da je korišćena i uranijumom obogaćena municija i da je upravo ona razlog povećanog broja obolelih od tumora mozga i drugih malignih bolesti.


- Uglavnom se radi o ljudima u najboljim godinama, u takozvanoj srednjoj dobi, koji rade na poljima i najviše vremena provode na otvorenom. Nemam sve potrebne dokaze, ali sve sam bliži uverenju da su ovi tumori posledica radioaktivnih materija zaostalih posle NATO bombardovanja. Naš kraj, posebno područje aerodroma Dubinje kod Sjenice i planine Jadovik bio je često na meti NATO avijacije. Ovde su bačene ogromne količine bombi - zaključio je doktor Gašanin.

Zatrovani pašnjaci


Oko aerodroma, na planini Jadovik i u Vapskom polju, gde je palo najviše projektila, stočari čuvaju svoja stada i kose livade, a deca se svakodnevno igraju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online