Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.04.2011.
12:02
J. L. Petković - Vesti A

Srbin predaje sever Prištini!

Status severnog dela Kosova mogao bi da bude rešen po modelu kakav je primenjen u procesu reintegracije istočne Slavonije u ustavno pravni poredak Hrvatske, smatra potpredsednik Tačijeve vlade i ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović. Ovu, za mnoge čudnu i neprimenjljivu ideju, Petrović nevešto brani.

Ubeđen je da je etnička podela Kosova neprihvatljiva, takvo rešenje ne vodi u pravcu Evropske unije. Ako pitanje Mitrovice ne bude adekvatno rešeno posledice će biti vidljive za čitav region.

"DOBITNA" KOMBINACIJA: Petrović, Redžepi, Fejt i Tači


 

- Ukoliko bi se išlo na podelu odmah bi se pokrenulo pitanje Sandžaka, Preševske doline, severne Makedonije, što nije ni u čijem interesu. Ni jedna vrsta podele ne odgovara kosovskim Srbima. Ono što je u interesu Srba iz južnog dela treba da bude i u interesu onih na severu - izjavio je Petrović za kosovske medije.


Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, Oliver Ivanović kaže da je takav "model" neprihvatljiv.


- On ima jednu osnovnu grešku, bio je primenjen na državi koja je imala ozbiljnu podršku međunarodne zajednice i uz saglasnost stanovništva. Na Kosmetu od toga nema ništa, jer niti je reč o specifičnoj državi, niti ona ima podršku međunarodne zajednice kao što ju je Hrvatska imala u vreme integracije istočne Slavonije. Osim toga, Srbi koji žive na severu Kosova to nikada neće da prihvate - siguran je Ivanović.

Mirna reintegracija


Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem su bili u sastavu Republike Srpske Krajine između 1991. i 1995. godine. Potom je to područje, sve do 1998. godine, bilo pod upravom Ujedinjenih nacija sve dok nije mirnim putem ponovo integrisano u Republiku Hrvatsku.


Slično misli i Marko Jakšić, lider Srba sa Kosova.
- Petrovićev predlog je najobičnija politička glupost. On je ugrozio bezbednost i celovitost države Srbije, a opet je bio primljen kod zvaničnika u Beogradu, iako je potpredsednik u separatističkoj vladi. Zbog stvari koje radi, Petrović bi trebalo da odgovara. Na ovu njegovu glupost o modelu kakav je primenjen u istočnoj Slavoniji nikada nećemo pristati - dodaje Jakšić.

Goran Vesić savetnik?


Slobodan Petrović okupio je tim savetnika koji će mu pomagati u radu. Kako nezvanično saznajemo, jedan od savetnika je i Goran Vesić, bivši funkcioner Demokratske stranke, koji se bavi biznisom u firmi za konsalting "Internešenel komjunikejšen partners" (ICP). Vesić bi trebalo da savetuje Petrovića i o strategiji javnih nastupa koji su u vezi sa severom Kosova.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online