Petak 01.04.2011.
12:02
J. L. Petković - Vesti

Srbin predaje sever Prištini!

Ubeđen je da je etnička podela Kosova neprihvatljiva, takvo rešenje ne vodi u pravcu Evropske unije. Ako pitanje Mitrovice ne bude adekvatno rešeno posledice će biti vidljive za čitav region.

"DOBITNA" KOMBINACIJA: Petrović, Redžepi, Fejt i Tači


 

- Ukoliko bi se išlo na podelu odmah bi se pokrenulo pitanje Sandžaka, Preševske doline, severne Makedonije, što nije ni u čijem interesu. Ni jedna vrsta podele ne odgovara kosovskim Srbima. Ono što je u interesu Srba iz južnog dela treba da bude i u interesu onih na severu - izjavio je Petrović za kosovske medije.


Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, Oliver Ivanović kaže da je takav "model" neprihvatljiv.


- On ima jednu osnovnu grešku, bio je primenjen na državi koja je imala ozbiljnu podršku međunarodne zajednice i uz saglasnost stanovništva. Na Kosmetu od toga nema ništa, jer niti je reč o specifičnoj državi, niti ona ima podršku međunarodne zajednice kao što ju je Hrvatska imala u vreme integracije istočne Slavonije. Osim toga, Srbi koji žive na severu Kosova to nikada neće da prihvate - siguran je Ivanović.

Mirna reintegracija


Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem su bili u sastavu Republike Srpske Krajine između 1991. i 1995. godine. Potom je to područje, sve do 1998. godine, bilo pod upravom Ujedinjenih nacija sve dok nije mirnim putem ponovo integrisano u Republiku Hrvatsku.


Slično misli i Marko Jakšić, lider Srba sa Kosova.
- Petrovićev predlog je najobičnija politička glupost. On je ugrozio bezbednost i celovitost države Srbije, a opet je bio primljen kod zvaničnika u Beogradu, iako je potpredsednik u separatističkoj vladi. Zbog stvari koje radi, Petrović bi trebalo da odgovara. Na ovu njegovu glupost o modelu kakav je primenjen u istočnoj Slavoniji nikada nećemo pristati - dodaje Jakšić.

Goran Vesić savetnik?


Slobodan Petrović okupio je tim savetnika koji će mu pomagati u radu. Kako nezvanično saznajemo, jedan od savetnika je i Goran Vesić, bivši funkcioner Demokratske stranke, koji se bavi biznisom u firmi za konsalting "Internešenel komjunikejšen partners" (ICP). Vesić bi trebalo da savetuje Petrovića i o strategiji javnih nastupa koji su u vezi sa severom Kosova.

2024 © - Vesti online