Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 31.03.2011.
14:56
D. Dekić - Vesti A

Govor mržnje i u parlamentu

Nedavno iskazani govor mržnje u rijaliti programu Farma, doživeo je svojevrsni nastavak u srpskom parlamentu, gde je lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović povezao države "crnog kontinenta" sa kanibalizmom i izazvao oštar demarš afričkih i arapskih država. Začudo, ne i domaćih institucija i javnosti.

Može da priča šta hoće: Čedomir Jovanović

Umesto Jovanovića, koji je ponudio samo pojašnjenje da nije mislio na narode već na diktatore, izvinio se šef diplomatije Vuk Jeremić, a usledilo je verbalno prepucavanje dvojice srpskih političara.
 

Lider LDP je optužio Vuka Jeremića da je politički zaštitnik diktatora i nedemokratskih režima, a ministar ga okitio rasizmom, govorom mržnje i ekstremizmom. Incident je naišao na iznenađujuće opšti muk u Srbiji i nametnuo pitanje jesu li samo reči i dela političara zaštićena svake, pa i moralne osude.

Reaguju samo na signal


Ćutanje u institucijama je, prema rečima čelnika Fonda za demokratiju Milenka Radića, posledica činjenice da zvanična Srbija i NVO sektor reaguju samo kada za to dobiju signal iz inostranstva kako da to čine.


- O Srbiji niko ne vodi računa, deluje kao da Jeremić ima sopstveni nastup prema trećem svetu, što je štetno po državu -kaže Radić.


Stručnjak za medije Cvijetin Milivojević, uz ocenu da se definicija govora mržnje u Srbiji previše slobodno tumači, ukazuje da taj trend prati i izvlačenje nekih rečenica iz konteksta.

- U rijalitiju je to bio nezgrapni govor dve osobe s manjkom obrazovanja koji je doživeo osudu javnosti, a sa druge strane imamo priču političara koji se predstavljaju kao demokrate i na osnovu toga apriori nose epitet bezgrešnih. Mislim da je kao i Miloš Bojanić i Čedomir Jovanović imao jezik brži od pameti, ali i ako se zaleteo, logično je da nevladin sektor, koji je išao u hajku protiv pevača, bar principijelno digne glas i u slučaju političara - smatra Milivojević.


Ponašanje vlasti i javnosti, prema rečima predsednice Udruženja novinara Srbije Ljiljane Smajlović pokazuje opštu slabost srpskog društva koje ima dvostruke aršine prema ovakvim slučajevima.
 

- LDP i Jovanović se predstavljaju kao liberali i evropejci, a onda ovim istupom i podrškom antievropskom Zakonu o informisanju pokazuju nedoslednost u uverenjima - ukazuje ona i dodaje da su nedosledni i borci za ljudska prava koji sada ćute, jer se politički slažu sa Jovanovićem.
 

Homen čeka proveru
 

- Svaki građanin Srbije treba da bude jednak pred zakonom, bez obzira na to da li je narodni poslanik, ili običan građanin. Nadležni organi treba da provere da li u izjavi Čedomira Jvanovića postoji krivično delo i verujem da će u tom smislu i reagovati - smatra državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.03.2011. 16:58
Комплетна власт и државно руководство(као и невладин сектор) ћуте-сем Јеремића који је морао по службеној дужности због демарша афричких земаља, иначе не би ни он. Сви се плаше шефова(4 амбасаде) од којих добијају налог, кад и шта да проговоре.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online