Četvrtak 31.03.2011.
14:56
D. Dekić - Vesti

Govor mržnje i u parlamentu

Može da priča šta hoće: Čedomir Jovanović

Umesto Jovanovića, koji je ponudio samo pojašnjenje da nije mislio na narode već na diktatore, izvinio se šef diplomatije Vuk Jeremić, a usledilo je verbalno prepucavanje dvojice srpskih političara.
 

Lider LDP je optužio Vuka Jeremića da je politički zaštitnik diktatora i nedemokratskih režima, a ministar ga okitio rasizmom, govorom mržnje i ekstremizmom. Incident je naišao na iznenađujuće opšti muk u Srbiji i nametnuo pitanje jesu li samo reči i dela političara zaštićena svake, pa i moralne osude.

Reaguju samo na signal


Ćutanje u institucijama je, prema rečima čelnika Fonda za demokratiju Milenka Radića, posledica činjenice da zvanična Srbija i NVO sektor reaguju samo kada za to dobiju signal iz inostranstva kako da to čine.


- O Srbiji niko ne vodi računa, deluje kao da Jeremić ima sopstveni nastup prema trećem svetu, što je štetno po državu -kaže Radić.


Stručnjak za medije Cvijetin Milivojević, uz ocenu da se definicija govora mržnje u Srbiji previše slobodno tumači, ukazuje da taj trend prati i izvlačenje nekih rečenica iz konteksta.

- U rijalitiju je to bio nezgrapni govor dve osobe s manjkom obrazovanja koji je doživeo osudu javnosti, a sa druge strane imamo priču političara koji se predstavljaju kao demokrate i na osnovu toga apriori nose epitet bezgrešnih. Mislim da je kao i Miloš Bojanić i Čedomir Jovanović imao jezik brži od pameti, ali i ako se zaleteo, logično je da nevladin sektor, koji je išao u hajku protiv pevača, bar principijelno digne glas i u slučaju političara - smatra Milivojević.


Ponašanje vlasti i javnosti, prema rečima predsednice Udruženja novinara Srbije Ljiljane Smajlović pokazuje opštu slabost srpskog društva koje ima dvostruke aršine prema ovakvim slučajevima.
 

- LDP i Jovanović se predstavljaju kao liberali i evropejci, a onda ovim istupom i podrškom antievropskom Zakonu o informisanju pokazuju nedoslednost u uverenjima - ukazuje ona i dodaje da su nedosledni i borci za ljudska prava koji sada ćute, jer se politički slažu sa Jovanovićem.
 

Homen čeka proveru
 

- Svaki građanin Srbije treba da bude jednak pred zakonom, bez obzira na to da li je narodni poslanik, ili običan građanin. Nadležni organi treba da provere da li u izjavi Čedomira Jvanovića postoji krivično delo i verujem da će u tom smislu i reagovati - smatra državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

2024 © - Vesti online