Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 28.03.2011.
12:03
J. Arsenović - B. Simonović A

Srba ima da nema

Popis stanovništva na Balkanu ove godine postaje politički prioritet za zemlje bivše SFRJ. Ali, istoričar Čedomir Antić smatra da se država Srbija nemušto postavila prema popisu u regionu.

Matija Bećković

- Uoči popisa Srbija nije učinila dovoljno da se angažuje drugačije od svojih prethodnica SCG, SRJ i SFRJ, koje su se zagraničnim srpskim narodom bavile u najboljem slučaju politički pragmatično i uzgredno. Sa izuzetkom odnosa prema Republici Srpskoj, vlasti Srbije ne pridaju posebnu pažnju srpskom narodu koji živi u državama regiona. Sve je, čini se, prepušteno delovanju pojedinaca iz naših ustanova - upozorava Antić.
 

Na primerima Hrvatske i Crne Gore, gde su srpski politički lideri maksimalno angažovani na prosvećivanju sunarodnika, najbolje se vidi zašto ovaj popis smatraju "biti ili ne biti" za opstanak i očuvanje identiteta Srba.
 

U Hrvatskoj će popis biti održan od 1. do 28. aprila, a neće biti obuhvaćene osobe koje u Hrvatskoj imaju prebivalište odsutno duže od jedne godine. Ovo kao da je namenjeno srpskim izbeglicama, a neki smatraju da je to legalizacija etničkog čišćenja Srba.
 

Procena Beograda


U Ministarstvu za dijasporu procenju da u regionu ima oko 2,1 milion Srba, što je više od četvrtine stanovništva Srbije. Najviše ih je u Republici Srpskoj - oko 1,1 milion, dok u Hrvatskoj i Crnoj Gori živi po 200.000 srpskih državljana. Pocenjuje se da Srba u Makedoniji sada ima oko 50.000.

- Sva naša prava i naš položaj u društvu zavise od broja, da li nas ima pet ili 15 odsto. Zato je izuzetno važno da što više naših sunarodnika izađe i slobodno se izjasni o svojoj pripadnosti - kaže za "Vesti" zamenik predsednika Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Saša Milošević.
 

Predstavnici prognanih Srba koji sada žive u Srbiji više su nego skeptični.
 

- Hrvatska će sigurno učiniti sve da se Srbi ne popišu i tako će biti u potpunosti ostvarena politika Ante Pavelića i Franje Tuđmana, i to u vreme "evropskog" predsednika Ive Josipovića i uz aktivno učešće predstavnika Srba kao koalicionih partnera HDZ-a - upozorava Milojko Budimir, predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske.

Miljojko Budimir

U Crnoj Gori, u kojoj popis treba da bude sproveden od 1. do 15. aprila, već nedeljama se vode javne polemike kome i zašto smetaju crnogorski građani koji se izjašnjavaju kao Srbi. U poslednjih 100 godina u Crnoj Gori nije bilo masovnijih seoba, ali rezultati popisa su se drastično menjali i predstavljaju, u stvari, sliku političkih kretanja na relaciji Crna Gora - Srbija.
 

Nestajanje


U prilog etničkog čišćenja, prekrštavanja kao i straha da se izjasne da su pravoslavci, govori podatak iz Splita. U ovom gradu se 2001. samo devetoro građana izjasnilo da su pripadnici pravoslavne vere, a prema popisu iz 1991. bilo ih je 5.409.

Vlast priča o nerealnosti prethodnog popisa i najavljuje drastično "smanjenje" i broja Srba i broja onih koji govore srpski.
 

- To je fenomen koji ne srećemo nigde drugo - kaže za "Vesti" akademik Matija Bećković. - Ako bismo se zagledali u rezultate popisivanja, taj dijagram više liči na amplitude kakve elementarne nepogode nego na rezultate popisa. Takvog primera nema u Evropi. Procenat Srba u Crnoj Gori se menjao kao nigde drugo, kako se nije menjao procenat bilo kojeg drugog naroda u bilo kojoj drugoj državi. Broj stanovnika se nije menjao, a jedan narod se čas pojavljivao čas nestajao u istoj državi u istim granicama, a da se niko nikad nije upitao o čemu je reč - kaže Bećković.
 

On očekuje da se jednom pojavi neki Dik Marti koji će se pozabaviti i trgovinom imenom jednog naroda, jer je i takva trgovina nedopustiva po evropskim normama.


- Zato mi vodimo kampanju za oslobađanje od straha, da se građani slobodno izjasne o verskom i nacionalnom identitetu. Vlast čini sve da procenat Crnogoraca bude preko 50 odsto i da budu većinski narod - kaže Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog saveta.
 

Momčilo Vuksanović

Najveća primedba odnosi se na to što su popisni listići štampani isključivo latinicom. Zbog toga će SNS insistirati da se odštampaju i ćirilicom, jer su ta dva pisma ravnopravna po Ustavu.
 

- Na taj način poništavaju i naš jezički identitet. Nećemo priznati popis ako se obrasci ne odštampaju i ćirilicom - upozorava Vuksanović.
 

I dok režimskim medijima ne smeta što je Tivat preplavljen bilbordima sa nedvosmislenom porukom pred popis: "Hrvati smo, govorimo hrvatski", ali se agitovanje srpskih organizacija tretira kao da su dirigovane iz Beograda, sa namerom da se podrije mlada crnogorska država.
 

Bošnjaci neće prebrojavanje



Popisa u BiH ove godine neće biti, ako je suditi po trenutnom odnosu snaga. Zato su vlasti Republike Srpske odlučile da ne čekaju nego da sprovedu popis samo na teritoriji ovog entiteta.


- Mi se pripremamo za slučaj da bude pokušaja da se osujeti dogovor o popisu stanovništva na nivou BiH. Ako Bošnjaci i dalje budu pravili probleme onda će RS sprovesti popis na svojoj teritoriji - kaže visoki funkcioner vladajućeg SNSD-a Dušanka Majkić.


Osim što je postao obaveza čije ispunjenje traži Evropska unija, oko popisa u Bosni i Hercegovini se odavno lome politička koplja i prepliću nacionalni i politički interesi.
 

Sredinom prošle godine političari u BiH su bili blizu dogovora, ali onda je zapelo na dve stvari. Prva se tiče formiranja vlasti u BiH na osnovu popisa, a druga je u vezi sa nacionalnim i verskim izjašnjavanjem.
 

Bošnjačke partije se zalažu da ako se popis i sprovede ove godine vlast u ovoj zemlji i u narednim godinama bude formirana na osnovu popisa iz 1991. godine. Srpska strana to ne prihvata.

Osim toga, Bošnjaci traže da se iz popisnih upitnika izbace odredbe o nacionalnom i verskom izjašnjavanju građana, dok je RS kategorički protiv toga insistirajući da on bude pokazatelj koliko predstavnika tri konstitutivna naroda živi u zemlji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.03.2011. 12:20
Nedavno smo imali popis stanovnistva u Australiji,i pored mnogih pitanja,GLAVNA SU BILA kojoj NACIONALNOJ grupi pripadate i PITANJE KOJOJ VERSKOJ ZAJEDNICI pripadate. NIko od onoliko nacija,pa i Muslimana iz Bosne nije imao nista protiv takvih pitanja za popis,ali muslimanima u Sarajevu ne odgovara da se sazna da je od onoliko Srba ostao samo neznatan broj,i time se potvrdilo da je Sarajevo etnicki cisto muslimanski grad.Njihove price o multietnickom Sarajevu padaju u vodu,i laz izlazi na videlo.
Ponedeljak 28.03.2011. 12:56
Politika zuto-crvenih je samo nastavak politike iz doba devedesetih, kada se u dogovoru sa Hrvatima dozvolilo iseljavanje.Umesto da prestanu nezainteresiranost, zavist i svadje medju Srbima iz razlicitih delova Balkana i da se povedemo kao ljudi i braca kako nam govori i zadnji sabor rodoljuba, mi sutimo i pustamo zuto crvenu b..du da dovrsi posao za koji su postavljeni od stranih ambasadora na mesto gde su danas.Tadici se povodi onom RS i sever Kosmeta, a drugi neka se snalaze ili bolje receno asimiliraju.Sta on da resava te probleme kad je lepse sa komsama ponovo da radi socijalisticku federaciju u EU.ONI jos nisu niti ce da prihvate nacionalnu ideju brige, posto to vide drugim ocima.
Ponedeljak 28.03.2011. 14:53
zašto se vlast u bosni ne bi formirala na osnovu podataka prije turske okupacije na ovim prostorima?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online