Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 25.03.2011.
06:52
Press A

Megatrend sklonio sporne bilborde

Reklamni bilbordi Univerziteta "Megatrend" koji su porukom: "Šta ćeš ovde?! Završi Megatrend i pali!" šokirali javnost povučeni su sa beogradskih ulica, mada na ovom univerzitetu najavljuju da će se već danas pojaviti nove reklame koje će biti jednako provokativne.

Sporna reklama "Megatrenda"
 

Rektor i vlasnik Univerziteta "Megatrend" Mića Jovanović rekao je za "Pres" da su prve bilborde uklonili isključivo da bi postavili nove, a ne zbog pritiska javnosti i nepatriotskih poruka.


"Poruka je rodoljubiva"

- Poruka sa bilborda je rodoljubiva jer treba da podstakne državu da se malo više potrudi kako bi zadržala mlade u Srbiji, a to nismo mogli da učinimo bez provokacije. "Megatrend" ovim zapravo vraća mlade u Srbiju. Namerno je postavljena fotografija Londona, a ne neki lepi predeo iz Srbije, jer bi tada poruka bila antirodoljubiva. Apsolutno osporavam da ovom reklamnom kampanjom podstičemo odliv mozgova, naprotiv uvek sam govorio da školujemo mlade kako bi svoje znanje upotrebili za razvoj zemlje, a ne da bi otišli u inostranstvo - tvrdi Jovanović.


Reakcije javnosti na prvi u nizu od tri bilborda se, međutim, nisu stišale. Mnogi su komentarisali da su najmanje jednom u životu poželeli da odu iz Srbije, ali da je javno pozivanje na to "čist cinizam". Zato su o tome nešto rekli i studenti...


- Istina je da je u Srbiji uglavnom sve crno i preko veze, naročito kada je reč o zapošljavanju mladih, ali ja bih, iskreno, na ovu poruku odreagovala kao tipičan Srbin i zainatila se. Rekla bih: "E, baš neću vama da platim za studiranje!" - rekla je Maja B, studentkinja filologije.


Uprkos oštrim osudama građana, reakcija nadležnog Ministarstva prosvete i nauke i juče je izostala. Ministar Žarko Obradović, koji je ujedno i predavač na "Megatrendu", nije odgovarao na pozive "Presa", a u ministarstvu dva dana nije odgovoreno na pitanje o spornim bilbordima.


Svi osuđuju skandal

Iako je u svetu marketinga gotovo sve dozvoljeno, marketinški stručnjaci redom su osudili ovakav potez i okarakterisali ga kao neumesan. Ivan Stanković, vlasnik agencije "Komunis", ističe da ako je jedan od zadataka kampanje da privuče pažnju, ovo je dobar potez, ali da sa socijalnog stanovišta ona nije korektna.


- Poželjno je i da reklama pošalje pozitivnu poruku, a ova poruka je negativna. Poruka je, nažalost, pogodila želje mladih ljudi u Srbiji da po završenom fakultetu traže perspektivu u inostranstvu. Pitanje je samo da li je etički staviti ovakvu poruku - navodi Stanković.

POVEZANE VESTI

Petak 25.03.2011. 13:05
Ovo sra.. treba zatvoriti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online