Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 20.03.2011.
05:18
Blic A

Most Zemun-Borča biće građen kad se Srbi dogovore

Kada će početi izgradnja mosta Zemun-Borča, da li će krenuti na vreme, ili će možda kasniti, niko sa sigurnošću ne može da kaže. Završetak celog projekta, uključujući i pristupne puteve, planiran je za kraj 2013, ali ne bi bilo iznenađenje da se rokovi ipak oduže, s obzirom na to da će se u aprilu navršiti godinu dana od potpisivanja ugovora, tokom kojih vidljivih radova nije bilo.

Ovako bi trebalo da izgleda most koji će spajati Zemun i Borču
 

U Ministarstvu ekonomije, kome je pripojeno nekadašnje Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan (NIP), koje je inače potpisnik ugovora o izgradnji, kažu da su oni sve svoje obaveze oko projekta završili i da sve ostalo zavisi od gradskih vlasti.


Ministarstvo je trebalo da ugovori cenu, potpiše izvođački ugovor, uključi domaću građevinsku operativu i deo novca. Obaveza je bila da se obezbedi sufinansiranje u ovoj godini, i mi smo to učinili sa 1,45 milijardi dinara, što je 50 odsto obaveznog domaćeg učešća - rekli su ”Blicu” u Ministarstvu ekonomije.


Kako objašnjavaju, obaveza Grada Beograda je bila da obezbedi još 50 odsto, kao i eksproprijaciju zemljišta za koju je, kako kažu, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji nadležan Grad.


To uopšte nje mali posao i on će se verovatno obavljati paralelno sa izgradnjom. Dokle se s tim poslom stiglo, pitanje je za Grad - kažu u Ministarstvu, rekavši da je to razlog zbog koga ne mogu da kažu kada će radovi početi.


U Gradu nisu želeli da govore na ovu temu, ali se poslednjih mesec i po dana u više navrata moglo čuti da prvi građevinski radovi na mostu kreću u maju, uz podsećanje da u ugovoru piše da sve troškove, uključujući i eksproprijaciju zemljišta, po 50 odsto snose i Grad i Republika.

Radovi u tri faze:

1. Saobraćajnica T6 od novog Novosadskog do Batajničkog puta - 10 meseci

2. Saobraćajnica od Batajničkog do Zrenjaninskog puta i most - 3 godine

3. Saobraćajnica od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta - 2 godine


Početkom februara ove godine gradonačelnik Dragan Đilas je rekao da je za most Zemun-Borča urađen glavni projekat i da nema razloga da bude bilo kakvih problema. Takođe, tada je rekao i da sa borčanske strane mosta nema problema s eksproprijacijom, jer je to zemljište u većinskom vlasništvu PKB (koje je odskoro gradsko preduzeće, tako da to zemljište pripada Gradu), dok je sa zemunske strane ovaj posao mnogo komplikovaniji, da će ići postepeno, uz obeštećenje.


Ugovor o izgradnji mosta Borča-Zemun sredinom aprila prošle godine potpisali su gradonačelnik Dragan Đilas, ministarka za NIP Verica Kalanović i zamenik predsednika kompanije “Čajna roud end bridžis korporejšn“ Lu Šan (kineska kompanija koja će graditi most). Kamen-temeljac na zemunskoj strani mosta, u blizini novosadskog puta gde će prolaziti deo pristupnih saobraćajnica, položili su sredinom jula prošle godine predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo.


Vrednost ugovora je 170 miliona evra, od kojih će 85 odsto kreditirati kineska Eksim banka, dok će preostalih 15 odsto obezbediti Republika i Grad. Ugovorom je predviđeno i da će angažovanje podizvođača i građevinskog materijala iz Srbije biti u visini ne manjoj od 45 odsto od ukupne cene projekta. Inače, most Zemun-Borča je prvi infrastrukturni projekat u okviru sporazuma srpske i kineske vlade, koji je u avgustu 2009. godine potpisan u Pekingu.

Dužina mosta je 1,5 kilometara, a pristupnih saobraćajnica oko 21 kilometar. Kredit za izgradnju mosta Zemun-Borča obezbeđuje Eksim banka. Kamata je tri odsto, grejs period je pet godina, a rok za otplatu 15 godina. Od postavljanja kamena-temeljca u julu 2010. nije urađeno ništa.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.03.2011. 14:07
MA da posto treba most po nekima bi trebali u zemunu da oduzmu kuce i placeve da bi krenuli sa mostom, procitajte malo treba da kupe od privatnih ljudi, a na tim privatnim ljudima je da li ce prodati ili ne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online